În ciuda faptului că multe din serviciile sale sunt blocate în China, Google a ales Beijingul ca locația pentru primul său centru de cercetare al inteligenței artificiale din Asia.
„Știința AI nu are granițe, la fel ca și beneficiile sale„, a declarat Fei-Fei Li, om de știință șef al afacerii AI Google, într-un post de blog, anunțând miercuri noul centru.
Dar frontierele de internet ale Chinei sunt fortificate de așa-numitul Mare Firewall, iar majoritatea celor mai mari produse ale Google, motorul lor de căutare, iar YouTube și Gmail au fost blocate ani de zile de aparatul vast de cenzură al țării.
Google (GOOGL) a părăsit efectiv China în 2010, însă cei 730 de milioane de utilizatori ai internetului din această țară fac o piață prea mare de ignorat. Compania nu și-a ascuns dorința de a găsi modalități de reconstruire a prezenței sale.
Unitatea sa de informații inteligente, DeepMind, a colaborat cu autoritățile chineze pentru a organiza un festival de cinci zile în țară la începutul acestui an. Evenimentul s-a concentrat pe o confruntare uman-versus-computer în jocul antic Go.
Deschiderea unui centru de cercetare AI cu profil înalt în China este cea mai recentă mișcare în ofensiva plină de farmec ai celor de la Google.
Este vorba de câteva luni după ce Beijingul și-a stabilit ambițiile pentru dezvoltarea rapidă a tehnologiei, anunțând planurile de a construi o industrie de inteligență artificială internă în valoare de aproape 150 de miliarde de dolari în următorii ani. China vrea să devină o superputere într-o industrie care se așteaptă să modeleze în mod semnificativ viitorul rasei umane.
Președintele rus, Vladimir Putin, a prezis în septembrie că oricine va deveni liderul inteligenței artificiale „va deveni conducătorul lumii”.
Centrul nou Google va ajuta China să-și atingă scopul de a deveni lider mondial.
,,În afară de publicarea propriei sale activități, Centrul Google AI China va sprijini, de asemenea, comunitatea de cercetare AI prin finanțarea și sponsorizarea conferințelor și atelierelor AI, precum și colaborarea strânsă cu comunitatea chineză de cercetare AI vibrantă„, a spus Li.
Dar Google s-ar putea afla în situații dificile. Guvernul chinez utilizează agresiv inteligența artificială pentru supravegherea cetățenilor săi, generând îngrijorări în rândul grupurilor pentru drepturile omului. Beijingul a contestat afirmațiile.
Google a afirmat că deja au lucrat în China pe unele din produsele sale de top la nivel mondial și că nu ar adăuga noi capacități de cercetare în țară dacă ar fi îngrijorat de furtul IP.
Sursă informații: cnn.com