In ultimii ani, am auzit de tot mai multe companii care vin cu idei interesante in vederea inlocuirii sistemuuil rudimentar si invechit de protejare a datelor prin parola. De altfel, marile corporatii investesc foarte multi bani in gasirea de noi alternative la clasicele parole si chiar daca rezultatele inca nu se vad, intr-un viitor mai apropiat sau indepartat este clar ca nu va mai trebui sa retinem parole.
Google renunta la parole. Afla alternativa!
Conform celor de la TechWorm, Google vrea sa „distruga” conceptul de parola pentru toti utilizatorii Android (smartphone sau tableta), iar asta, surpriza, pana la finalul acestui an!
La baza sistemului de autentificare gandit de Google sta chiar… increderea! Un cuvant cheie greu de asociat cu orice inseamna securitate si siguranta. Sistemul de autentificare ce poate fi regasit sub numele de „Trust API” face parte din planurile lui Google de multa vreme, fiind, de altfel, prezentat si la intalnirea I/O din acest an.
Cum va functiona sistemul de autentificare fara parola?
In prima instanta, sistemul va verifica cativa indicatori personali. Cu alte cuvinte, utilizatorul, in loc sa fie intrebat de parola, un soft dotat cu inteligenta artificiala va scana date precum fata, vocea, modul in care scrie utilizatorul, modul in care se misca si asa mai departe. In urma colectarii acestor date, softul dotat cu inteligenta artificiala ar trebui sa poata determina daca in fata dispozitivului este utilizatorul de drept si nu altcineva. Toate datele colectate de la utilizator vor fi preluate de „Trust API” — acesta, in cele din urma, stabilind un „scor de incredere” astfel incat, in consecinta, sa ofere sau sa refuze accesul la aplicatia solicitata.
Google este de parere ca o parola poate fi sparta, furata si asa mai departe, iar acest sistem ar fi mult mai greu de pacalit. Ba chiar mai mult, acest algoritm de autentificare, spun specialistii, ar fi chiar mai sigur decat logarea prin scanarea amprentei.
Un oficial Google a declarat ca „Trust API” ar trebui sa fie valabil pentru toti developerii de aplicatii, de la sfarsitul acestui an.