In aceasta seara, sarbatorim momentul Solstitiului de iarna, inceputul iernii astronomice. Google marcheaza acest moment prin afisarea unui logo special: literele sale sunt reprezentate ca o manusa incolacita, iar doua maini croseteaza de zor la ea, sugerand pregatirea pentru anotimpul rece.
Momentul solstitiului de iarna, respectiv al inceputului iernii astronomice, are loc in jurul datei de 21 decembrie. Incepand de la aceasta data, pana la 21 iunie, durata zilelor va creste continuu, iar cea a noptilor va scadea in mod corespunzator. In aceasta seara (21 decembrie 2013, ora 19:11) Soarele va intra in zodia Capricornului, iar noaptea care urmeaza va fi cea mai lunga noapte a anului 2013.
Momentul precis al Solstitiului de Iarna are loc cand planul determinat de centrul Soarelui si de axa de rotatie a Pamantului este perpendicular pe planul orbitei Pamantului, iar unghiul facut de razele soarelui cu orizontul la amiaza este cel mai mic. In consecinta, atunci cand in emisfera nordica are loc solstitiul de iarna, in emisfera sudica are loc solstitiul de vara (unghiul facut de razele soarelui cu orizontul la amiaza este cel mai mare), fiind ziua cea mai lunga din an.
Cea mai veche referinta scrisa despre o sarbatoare ce marca reintoarcerea soarelui (solstitiu) a fost gasita in antichitate, in Mesopotamia. Sarbatoarea, care tinea 12 zile, avea drept scop sa-l ajute pe zeul Marduk sa imblanzeasca monstrii haosului pentru inca un an.
Solstitiul de iarna a fost, prilej de numeroase sarbatori, festivaluri pagane si serbari religioase de-a lungul istoriei. Romanii il asociau Saturnaliei, o sarbatoare in onoarea zeului roman Saturn. Imparatul roman Iulius Cezar a fost cel care a instituit festivalul Anului Nou la 1 ianuarie, incluzand toate obiceiurile romane de Saturnalii.
Dupa cum reliefeaza mai multe studii, pietrele de la Stonehenge dateaza, cu aproximatie, din 2050 i.Hr. si se presupune ca au fost astfel pozitionate incat lumina soarelui la apus sa cada intr-un anumit fel la solistitiul de iarna.