O hotarare a Curtii Europene de Justitie solicita Google si celorlalte motoare de cautare online sa stearga din rezultatele cautarilor unele linkuri catre stiri, decizii judecatoresti si alte documente care contin informatii sensibile.
Cazul judecat de CEJ opune doua opinii larg raspandite in mediul online: libertatea de exprimare si dreptul la viata privata, care sustine ca oamenii au dreptul de a-si sterge urmele electronice de pe internet.
Procesul a inceput in anul 2011 si se desfasoara intre autoritatea spaniola pentru protectia datelor cu caracter personal si Google. Oficialii spanioli au solicitat motorului de cautare stergerea a peste 100 de linkuri catre articole considerata defaimatoare.
In schimb, gigantul american a contestat hotararea luata de catre un tribunal din Madrid, sustinand ca aceasta hotarare este similara cu un act de cenzura. In apararea sa, Google a precizat ca nu este responsabila pentru continutul informatiilor afisate pe internet.
In replica, tribunalul spaniol a solicitat opinia Curtii Europene de Justitie, cea mai inalta instanta a UE, ale carei decizii sunt obligatorii pentru toate statele membre. Hotararea Curtii da internautilor dreptul de a solicita Google si altor operatori de motoare de cautare online sa dezactiveze linkuri catre pagini in care apar articole de ziare unde persoanele respective sunt numite.
Judecatorii europeni si-au motivat decizia prin impactul pe care cautarile online il au asupra persoanelor in cauza, adaugand insa ca trebuie mentinut un echilibru in ceea ce priveste persoanele cu un rol activ in societate, ale caror actiuni sunt de interes public.
Astfel, in tratarea cererilor de anulare a linkurilor catre anumite informatii personale, vor fi luate in considerare atat natura si sensibilitatea informatiilor vizate pentru viata privata a persoanelor, precum si interesul public.