Research in Motion (RIM), producatorul celebrelor BlackBerry, este in conflict cu cateva tari precum India si Emiratele Arabe Unite, care cer companiei sa le incredinteze coduri le de acces la mesajele criptate.
De asemenea, conform ABC News, FBI urmareste sa-si extinda autoritatea, cerand ca toate platformele de comunicatii de internet, incluzand retelele sociale web si pe rand toate retelele codificate precum Skype si RIM, sa gaseasca o portita legala de constrangere prin care sa aiba acces usor la ascultarea telefoanelor.
Cu toate ca propunerea nu a fost facuta public si se discuta inca asupra ei, rapoartele de stiri sugereaza ca propunerea FBI cauta sa extinda legea din 1994 (aprobata in USA, in timpul presedintelui Bill Clinton) cunoscuta sun numele de Communications Assistance to Law Enforcement Act (CALEA) – care cerea companiilor de telecomunicatii sa dezvolte un sistem de acces facil la ascultarea telefoanelor in retelele lor.
Acum, FBI doreste sa introduca si internetul si vocea prin internet (VoIP) in aceasta lege care presupune ca producatorii de telecomunicatii nu sunt responsabili de decodificarea comunicatiilor sau asigurarii abilitatii guvernului de a le decodifica, ci numai daca compania furnizeaza codificarile si detine aceste coduri.
Aceasta politica a permis dezvoltarea si utilizarea unei criptari puternice a mesajelor, aducand beneficii atat comertului electronic cat si libertatilor civile. Daca FBI obtine ceea ce doreste, companiilor li se va cere sa pastreze o copie a tuturor codurilor pentru toate comunicatiile criptate in reteaua lor sau sa furnizeze guvernului accesul catre “usa din spate” a comunicatiilor tintite.
Dar daca FBI obtine accesul la mesajele decodificate oferite de companiile de telecomunicatii si, de asemenea, guvernele Indiei si Emiratele Arabe Unite vor avea acesteinformatii, atunci si alte guverne le pot solicita la randul lor, iar dreptul fiecarei fiinte umane la viata privata va deveni doar o iluzie.