Google, impreuna cu guvernele mai multor state si cu organizatii ecologiste, a prezentat o baza de date destinata monitorizarii procesului de despadurire la nivel global. Acest observator a fost creat cu scopul de a ajuta in lupta contra acestui fenomen care favorizeaza incalzirea globala.
Site-ul www.globalforestwatch.org beneficiaza de imagini HD ale zonelor impadurite la nivel mondial, care sunt actualizate frecvent. Apoi informatiile sunt puse in mod gratuit la dispozitia factorilor de decizie politici si a companiilor care doresc sa cumpere terenuri aparute in urma despaduririlor.
Acest instrument a aparut in urma suprafetei imense de paduri care a fost pierduta in urma despaduririlor, Universitatea americana Maryland si Google estimeaza ca in perioada 2000-2012 au fost despaduriti 2,3 milioane de km patrati. Potrivit lui Andrew Steer, director general al World Resources Institute, unul dintre dezvoltatorii acestei baze de date, „problema pentru a colecta aceste cifre nu a fost lipsa de bunavoinţa a ţarilor, nici macar absenţa legilor pentru a reglementa despaduririle. Problema a constat mai ales in absenţa mijloacelor pentru a verifica ceea ce se petrece exact„.
A fost dat ca exemplu Indonezia, unde legislatia adoptata permite protejarea padurilor, dar nu a avut pana in prezent instrumentele necesare pentru a verifica ceea ce se petrece in timp real in teritoriu.
Padurile joaca un rol important in reglarea temperaturii planetei, asimiland carbonul si impiedicandu-l sa ajunga in atmosfera terestra.
Aceasta baza de date online poate fi accesata de orice persoana pentru a putea vedea care sunt padurile protejate sau pentru a vedea numele companiilor care cumpara ulei de palmier provenind din exploatarile forestiere ilegale.
Pentru a alcatui aceasta baza de date, Google a adunat milioane de imagini realizate de satelitii insitutului american de geologie de-a lungul a 40 de ani. Pentru a putea administra aceasta „masa de date” imense compania americana a folosit tehnologia cloud.
Parteneri la acest proiect au fost guvernele din Norvegia, Marea Britanie si Statele Unite ale Americii, secretarul de stat John Kerry subliniind importanta implicarii comunitatii internationale in lupta pentru combaterea acestui fenomen.
Incalzirea globala este cea mai mare provocare a generatiei noastre, fiind o amenintare la fel de mare ca terorismul, saracia sau armele de distrugere in masa, a declarat oficialul american in cadrul unui discurs despre incalzirea globala tinut la Ambasada SUA din Jakarta, Indonezia.