45 de state din America au decis ca scrisul de mana sau caligrafia sa fie materie optionala in scoli iar in locul acesteia Word-ul sa devina disciplina obligatorie.
Si in Europa, unele tari sunt de aceeasi parere. In Marea Britanie, 40% din participantii la un studiu au spus ca nu au mai scris de mana de cel putin 6 luni, informeaza HotNews.
Monica Baerg, o eleva de 16 ani din California a afirmat ca isi face temele pe calculator, spunand ca la scoala nu a obligat-o nimeni sa scrie de mana astfel incat daca e nevoita totusi sa scrie si nu sa tasteze, ea face acest lucru cu litere de tipar si ca intampina dificultati in a intelege scrisul de mana al parintilor.
Ce spun specialistii despre acest lucru?
Cercetatorii de la CNRS au afirmat ca „atunci cand ochiul citeste, creierul scrie de mana. Sa citesti inseamna sa scrii” iar atunci cand citesti, mai multe zone cerebrale simuleaza actul scrierii de mana ceea ce nu se petrece in cazul tastarii pe calculator.
De asemenea, cand scrii de mana acesta poate reflecta si starea emotiva a autorului. „Prin scriitura de mana corpul se exprima, vedem daca scriitorul era suparat, fericit sau sub presiune”.
Sunt intr-adevar si persoane care spun ca scrisul la calculator aduce avantaje: se scrie mult mai rapid, poate fi inteles de toata lumea si te gandesti la cuvinte mai usor, mai liber.
Chiar daca scrisul de mana risca sa devina doar un sport intr-o societate digitala, speram totusi sa ramana un sport obligatoriu macar pentru situatiile extreme care pot aparea in viata.