Noul Audi A8, dezvăluit oficial la Barcelona, reprezintă cea mai tehnologizată mașină a producătorului din Ingolstadt. Compania germană susține că noul A8 este prima mașină de serie, care beneficiază de un sistem de șofat semi-autonom de nivel 3. Aceasta înseamnă că, în anumite condiții, mașina se poate conduce complet singură.
Sistemul de șofat semi-autonom, numit AI Traffic Jam Assist, funcționează până la viteze de 60 kilometri pe oră, pe drumurile de mare viteză și autostrăzile ce dispun de sensuri separate de bariere solide. Sistemul este activat utilizând butonul AI de pe consola centrală. Cu ajutorul acestei tehnologii, mașina poate porni singură de pe loc, poate accelera, vira și frâna.
Șoferul nu este nevoit să monitorizeze permanent mașina. Își poate lua mâinile de pe volan și se poate concentra pe o activitate diferită – poate viziona un film, naviga pe internet sau trimite un email. Dacă traficul accelerează dincolo de pragul de 60 km/h, sistemul va avertiza auditiv și vizual șoferul, pentru a relua controlul.
În cazul în care șoferul nu preia controlul în 10 secunde, mașina va încetini treptat, iar în cele din urmă va opri complet, aprinzând totodată avariile. În plus, mașina va semnala Centrului de Asistență Rutieră Audi că a oprit, iar reprezentanții centrului vor telefona șoferului mașinii, pentru a se asigura că totul este în regulă.
Tehnologii similare există și la mașinile altor producători (Tesla, Mercedes, Volvo, BMW), dar Audi susține că toate tehnologiile concurente sunt de nivel 2. În cazul mașinilor Tesla, de exemplu, șoferul trebuie să pună mâna pe volan la fiecare câteva minute atunci când autovehiculul rulează în mod semi-autonom. Similar, la mașinile Mercedes, rularea semi-autonomă necesită intervenția constantă a șoferului.
Pe lângă senzorii radar, camera frontală și senzorii ultrasonici necesari sistemului AI Traffic Jam Assist, noul Audi A8 este prima mașina de serie care utilizează și un scaner laser avansat. Tot în cadrul pachetului Audi AI, mașina dispune de Remote Garage Pilot, tehnologie ce permite posesorului autoturismului să manevreze vehicului prin intermediul aplicației de telefon myAudi, fără a fi la volan.
În ceea ce privește utilizarea AI Traffic Jam Pilot în viața de zi cu zi, sunt necesare o serie de reglementări în legislația fiecărei țări, una dintre probleme fiind asumarea responsabilității într-un accident în care sistemele de tipul AI Traffic Jam Pilot sunt activate. Reprezentanții Audi au declarat următoarele: “[…] Legislația rutieră va trebui clarificată pe fiecare piață individuală […]. Tocmai de aceea, implementarea sistemului Traffic Jam Pilot în cadrul modelelor Audi va avea loc treptat.”
Gadget-urile și tehnologia de ultimă oră vizează și alte părți ale noului A8. Mașina poate fi comandată cu o suspensie electromecanică activă, ce acționează independent fiecare roată. Aceasta adaptează rigiditatea amortizoarelor la condițiile de drum, cu ajutorul unei camere video frontale ce scanează drumul de 18 ori pe secundă.
O altă funcție interesantă este cea de ridicare a mașinii cu până la 80 mm, în cazul unui impact lateral iminent, la viteze de peste 25 km/h. Măsura are rolul de a proteja mai bine ocupanții habitaclului automobilului.
Sperăm să vedem cât mai multe asemenea vitrine tehnologice pe străzi. Conform Forbes, până în 2020, aproximativ 10 milioane autovehicule autonome și semi-autonome vor circula în toată lumea.
Sursă imagini: www.theverge.com
Surse text: https://www.topgear.com
https://www.forbes.com