Daca pana acum vorbeam de aspectele mai putin pozitive ale utilizarii internetului si noilor tehnologii sau ale exhibitionismului in cazul utilizarii retelelor sociale, iata ca recentele “revolte online” ale clientilor nemultumiti de practicile abuzive ale bancilor au demonstrat ca, cel mai probabil, aceasta initiativa exceptionala si unica pana acum in Romania nu ar fi avut loc fara ajutorul mediului virtual.
In trecut, multe dintre maladiile sociale erau atribuite inovatiilor in comunicatii.
De exemplu, televiziunea a fost acuzata ca ar eroda identitatea comunitara, ar scadea increderea in guvern si ar epuiza capitalul social.
Odata cu aparitia mediei digitale in ultimii ani, nedreptatea facuta televiziunii s-a orientat catre alte tehnologii cum ar fi internetul, care a fost acuzat ca ar promova declinul in implicarea sociala, crescand singuratatea si depresia.
In ciuda faptului ca unii autori au demonstrat ca anumite tehnologii de comunicare ar creste izolarea sociala, studii recente au aratat ca internetul poate creste sociabilitatea si ca anumite site-uri ar contribui la implicarea si increderea civica, sporirea interactiunilor personale etc.
Unde-s multi, puterea creste
Si iata ca mediul online s-a dovedit a fi un mijloc extraordinar de organizare a persoanelor care se confrunta cu problema b ancilor c are practica un comportament din ce in ce mai abuziv asupra clientilor si a facilitat demersuri serioase in privinta ameliorarii situatiei.
Oamenii s-au mobilizat imediat, au creat grupuri pe Yahoo si profiluri pe Facebook unde au discutat despre problemele comune pe care le au si au cautat impreuna solutii de “eliberare” din “stransoarea” comi sioanelor si a dobanzilor mari practicate de majoritatea bancilor pe care binecunoscutul economist Ilie Serbanescu le incadra nici mai mult nici mai putin in categoria camatarilor. De asemenea, nici blogurile nu au fost mai prejos in aceasta directie, pentru ca toti oamenii aflati in aceasta situatie sa se uneasca si sa lupte impreuna pentru drepturile lor. Iar numarul celor care s-au unit in acest demers este pana acum de cateva mii si creste zilnic, spre disperararea bancherilor nesatui.
Se pare astfel ca interactiunea online completeaza relatiile interpersonale, intrucat multi dintre acesti clienti ai bancilor despre care am vorbit s-au intalnit si fizic pentru a incepe impreuna actiunile concrete in instanta si chiar in Parlament.
In concluzie putem spune ca internetul poate sa fie de partea noastra daca stim sa ne folosim de el intr-un mod int elept.
mda… pe langa multe altele internetul ne ofera si aceasta facilitate de a ne organiza cat mai bine, de a ne informa, toate evident in scopul de a evolua:)
da e si bun internetul e si rau depinde cum il utilizezi