Galaxy S III si iPhone 5 au fost supuse testelor chimice pentru a vedea cat de toxice sunt acestea pentru organism si mediu.
Studiul Chimicalele toxice din telefoanele mobile a inclus 36 de telefoane mobile.
Motorola Citrus este cel mai putin toxic telefon, urmat de iPhone 4S si de LG Remarq.
Cel mai toxic telefon mobil, conform studiului este iPhone 2G, urmat pe locul 5 de iPhone 5 iar pe locul 9 s-a clasat Galaxy S III.
Fiecare model din telefoanele incluse in studiu contin cel putin o substanta chimica foarte periculoasa dintre plumb, brom, clor, mercur si cadmiu.
Aceste substante riscante polueaza in timpul utilizarii, in momentul in care mineralele sunt extrase, cand sunt procesate, in timpul producerii si la finalul vietii unui telefon mobil. Emisiile din timpul eliminarii si reciclarii telefoanelor mobile ca deseuri electronice sunt problematice.
Mai mult, mineritul pentru extragerea staniului, tantalului, wolframului si aurului pentru producerea acestor telefoane a atras multe conflicte in Republica Democrata Congo.
Chiar si cele mai bune telefoane din studiu sunt incarcate cu chimicale riscante, a afirmat Jeff Gearhart, director cercetator la Centrul de Ecologie si fondatorul HealthyStudd.org.
„Aceste chimicale, care sunt legate de defecte congenitale, tulburari de invatare si alte probleme grave de sanatate, au fost gasite in soluri la niveluri de la 10 la 100 de ori mai mari decat nivelurile de fond de la locurile de reciclare a deseurilor din China. Avem nevoie de o mai buna reglementare a acestor substante chimice si trebuie sa stimulam productia de electronice mai ecologice”, a afirmat cercetatorul.