Posturile de televiziune Kanal D, Antena 1 si B1 TV au fost amendate de CNA cu 65.000 de lei pentru incalcarea Codului si Legii Audiovizualului.
Kanal D a primit o amenda in valoare de 30.000 de lei pentru emisiunea „Crezi ca esti normal?” si „Roata norocului”. Dupa analiza raportului de monitorizare intocmit de directia de specialitate ca urmare a reclamatiilor primite pentru mai multe editii ale emisiunilor de divertisment „Crezi ca esti normal?” (interval orar 21.00 – 22.30, in reluare 16.00 – 17.30) si „Roata norocului” (interval orar 20.00 – 22.00, in reluare 16.30), difuzate in perioada februarie – martie 2013, Consiliul a constatat ca nu au fost respectate prevederile legale cu privire la protectia minorilor incalcand criteriile de clasificare a programelor audiovizuale
- psihologia personajelor si reperele morale pe care acestea le ofera copiilor sau adolescentilor
- calitatea si tipologia limbajului
- nu pot fi difuzate in intervalul orar 8.00 – 23.00 productii care prezinta scene de sex, limbaj sau comportament obscen.
Antena 1 a primit o amenda in valoare de 30.000 de lei pentru emisiunea „Acces direct” (interval orar 17.00 – 19.00, marcaj AP) difuzata in ziua de 19.02.2013, in care invitata din studio a fost doamna Rona Hartner, precum si pentru editia din 21.02.2013. In ambele emisiuni a fost difuzata (fragmentat sau integral) emisiunea „Marius Tuca Show” din anul 1999 in care au fost invitati doamna Rona Hartner si domnul Corneliu Vadim Tudor.
Difuzarea acestei inregistrari nu a respectat legea protectiei minorilor privind criteriile de clasificare a programelor audiovizuale. De asemenea, s-a incalcat prevederea conform careia
- „Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligatia sa respecte drepturile si libertatile fundamentale ale omului, viata privata, onoarea si reputatia, precum si dreptul la propria imagine”.
B1 TV a fost amendata cu 5.000 de lei pentru emisiunea „Sub semnul intrebarii”, editiile din 6 si 14 martie 2013, in care moderatorul a abordat si subiecte ce aveau legatura cu doamna Cristiana Anghel, in prezent senator, nerespectand urmatoarele dispozitii:
- „In virtutea dreptului la propria imagine, in cazul in care in programele audiovizuale se aduc acuzatii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie sustinute cu dovezi, iar persoanele acuzate au dreptul sa intervina pentru a-si exprima punctul de vedere; daca acuzatiile sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acestea trebuie sa respecte principiul audiatur et altera pars; in situatia in care persoana vizata refuza sa prezinte un punct de vedere, trebuie sa se precizeze acest fapt”.