Cei de la GE Global Resources ne promit ca urmatoarea generatie de laptopuri, tablete si dispozitive electronice va avea grosimea unui card de credit.
Trendul in domeniul tehnologiei este, astazi mai mult ca niciodata, de a mari capacitatea de stocare a datelor micsorand, in acelasi timp, dimensiunile mediilor pastrare a informatiei, pentru a o face accesibila in orice moment al vietii. Formula castigatoare in acest caz este: confortabil, portabil, multitasking. Iar aceasta pare sa duca cu gandul la gadgeturi de dimensiuni cat mai reduse.
Laptopuri mai silentioase, cu o autonomie mai mare a bateriei
Intr-o perioada in care s-au ajustat dimensiunile procesoarelor, placilor video, iar dispozitivele tip iPhone, iPad au cucerit piata, anticipand modul in care noua generatie de calculatoare va arata, specialistii de la GE Global Research si-au orientat atentia asupra altei componente importante: sistemul de racire. Acesta este in momentul de fata unul dintre cele mai mari consumatoare de energie dintre componentele laptopurilor, fiind si cel mai zgomotos, dar si cel mai voluminos dintre acestea.
Pentru a veni in intampinarea dorintelor pietei, care solicita aparate mai mici, dar mai performante, oamenii de stiinta de la GE Global Research au prezentat un dispozitiv avand grosimea a doua carduri bancare suprapuse, care este totodata mai putin zgomotos si consuma mai putin decat un sistem de racire cu ventilator de capacitate similara. Estimarile celor care l-au proiectat indica faptul ca durata bateriei unui laptop va creste cu pana la 30%.
O noua tehnologie de racire a electronicelor
Principala inovatie o reprezinta insa principiul care a dus la realizarea noului aparat, denumit Dual Piezoelectric Cooling Jets (DCJ). Astfel, racirea nu se produce prin ventilare, ci prin aspiratie. Mai precis, sistemul se bazeaza pe efectul pe care curentul alternativ il are asupra unei placute de ceramica ce are atasate doua piese din nichel. Prin expunerea la electricitate, bucata din ceramica se dilata si se contracta, din aceasta miscare rezultand jeturi de aer ce reduc temperatura componentelor electronice.
Realizata initial ca un mijloc inovativ de a reduce pierderile de presiune si pentru a reduce temperatura motoarelor de avion, Peter de Bock, unul dintre inginerii care au lucrat la dezvoltarea acestei tehnologii, sustine ca in ultimele 18 luni eforturile s-au concentrat pe adaptarea acestei tehnologii pentru folosirea in spatii inguste, prin reducerea vibratiilor si consumului, astfel incat in acest moment DCJ poate fi folosita cu succes pentru racirea unor produse electronice foarte subtiri.
Ca o marturie pentru aceste declaratii, GE a acordat licenta pentru folosirea acestei tehnologii catre Aavid Thermalloy, o companie specializata pe realizarea de sisteme de racire pentru o gama larga de produse electronice, de la calculatoare la electro-casnice sau chiar vehicule. Astfel incat, ne promit cei de la GE Research, urmatoarea generatie de laptopuri, tablete si alte dispozitive electronice vor fi mai subtiri, mai silentioase si mai puternice.