Linkedin noul format de CV
Modul de prezentare a fiecărui om a avut o ascensiune interesanta în ultimii zeci de ani.
Dacă înainte un mod de a te prezenta era ironicul (vezi imaginea de mai jos C.V. Tudor Mușătescu), unde acesta era elementul principal de a te descrie; în zilele noastre folosim funcții și propoziții mult prea rigide pentru a ne construi o imagine. Pentru a stârni interesul angajatorului fiecare ar trebui să își prezinte o imagine direct proporțională cu nevoile angajatorului. Acest lucru începe de la CV-ul pe care îl înmânăm.
Astăzi, avem mai multe moduri de a ne prezenta: schematic, unde aptitudinile sunt măsurate sub formă de grafic și abilitățile fiecărui om sunt reprezentate procentual sau, al doilea caz, unde persoana își descrie sub formă de articol experiența profesională.
Cel mai utilizat mijloc de a punem spune povestea profesională se realizează prin noile platforme online. Facebook, cea mai utilizată platformă în orice domeniu, nu are o structură bine pusă la punct pentru angajatori și potențiali angajați. Acest lucru ar crește capacitatea de dezvoltare al brand-ului, însă, bineînțeles, ar simplifica și găsirea unui job pentru oricare utilizator.
La Linkedin avem deja o structură bine definită, special creată pentru a avea o bază de date ai angajatorilor la nivel internațional. Profilul este unul complex, unde fiecare își poate dezvolta experiențele profesionale și educaționale, astfel încât să își construiască o imagine cât mai completă.
Această platformă este una extrem de bine primită la nivel internațional, ajungând să dețină peste 100 de milioane de membri. Pentru fiecare piață nivelul de utilizare este diferit – cel mai mare fiind în SUA. Însă, acest lucru nu scade din evoluția constantă pe care Linkedin o dobândește cu fiecare lună.
Așadar, pentru a nu rata cele mai bune oportunități de job-uri să ne alăturăm mediului online.
Sursă fotografii:
Gabriela Marinescu – Document primit în cadrul evenimentului Harta Senzorială