CEDO stabilește criteriile pentru inregistrarea cartelelor pre-pay. Ce invatam?

La data de 30.01.2020, CEDO a decis intr-un caz impotriva Germaniei ca nu exista o incalcare a dreptului la viata privata in cazul legii germane de obligare a cetatenilor de inregistrare a datelor personale pentru cartele SIM pre-pay. Daca cititi doar titlul, s-ar putea sa se inteleaga ca CEDO da un “cec in alb”, iar legea romaneasca (care nu este nici pe departe similara – OUG 69/2019) ar trebuie sa fie OK. Povestea este insa mult mai complicata, si doar citirea intregii argumentatii si a contextului ne poate releva ceea ce deja indicam inclusiv in amicus-curiae trimis in noiembrie 2019

Cazul Caracal produce victime și în media: România TV și Antena 1 amendate de CNA

Consiliul Național al Audiovizualuluia a amendat posturile de televiziune România TV și Antena 1 pentru acuzații nefondate aduse în cadrul emisiunilor realizate de cele două televiziuni, referitoare la cazul Caracal. Analizând reclamațiile primite, CNA a monitorizat emisiunile de știri și dezbateri din intervalul 20 septembrie – 21 octombrie 2019, constatând încălcarea dreptului fiecărei persoane la propria imagine, prevăzut în Codul de reglementare a conținutului audiovizual, Amenzi aplicate de CNA Cea mai mare amendă a fost îmcasată de România TV, 25.000 lei, pentru emisiunea „Breaking News” difuzată în data de 18.10.2019, în timp ce Antena 1 a scăpat cu ”doar” 10.000

Industria de turism, influențată radical de tehnologiile mobile

Profesioniștii industrei de turism și călătorii s-au reunit la București în cadrul unui eveniment Amadeus Executive Event. Dezbaterile avute în cadrul acestui eveniment s-au centrat în jurul schimbărilor radicale pe care noile tehnologii le-au adus industriei. În 2018 erau 4 miliarde de utilizatori ai Internetului, dintre aceștia peste 3 miliarde folosind rețelele sociale. În acest context, un lucru important de subliniat este că în influențarea deciziilor luate de utilizatori, prietenii sunt de două ori mai influenți decât celebritățile și factorii de opinie. Tehnologia informației devine o componentă de bază, în toate domeniile industriei, iar adopția se realizează într-un ritm accelerat.

Mobil nelimitat proiect inedit al Telekom si Carrefour Romania

Cum au promis reprezentantii Telekom se extinde proiectul Mobil Nelimitat. Parteneriatul cu Carrefour Romania, ofera romanilor experiente deosebite in timp real. Proiectul extins in reteaua de magazine Carrefour Romania doreste sa aduca mai aproape de clienti cele mai bune si mai rapide servicii de telefonie si in acelasi timp acces la internet nelimitat. Prin acest proiect clientii se pot abona la serviciile Telekom in mai putin de 5 minute. Pasii ce trebuie urmati sunt simplii si rapid de indeplinit. Serviciul este unul inovator, intrucat permite achizitionarea de servicii prin contracte cu perioade nelimitate, astfel beneficiarii nu mai sunt conditionati prin

Modificari privind localizarea terminalelor mobile

Curtea de Justitie  UE a decis ca companiile din domeniul Telecomunicatiilor sa transmita serviciilor de urgenta detalii legate de localizarea terminalelor conectate prin numarul de urgente european 112, chiar daca acestea nu sunt au cartele SIM integrate. Masura a fost luata dupa un lung proces, intentat de rudele unei adolescente de 17 ani  din Lituania care a fost rapita si ucisa, in 2013. Fata contactase numarul de urgenta 112 insa din pricina procedurilor birocratice nu a putut identificata.  Conform asociatiei EENA, numarul de urgenta 112 nu poate fi apelat in opt state ale Uniunii Europene, daca terminalele nu sunt prevazute

Romania, Germania, Italia, Austria si Ungaria au inceput implementarea tehnologiei 5G

Tehnologia 5G de mare viteza va fi disponibila cu 1 ianuarie 2020 in cateva dintre statele membre ale UE. Conform lui Alexandru Petrescu, ministrul Comunicatiilor si Societatii Informationale, parcursul de implementare se desfasoara conform planului. In cadrul unei conferinte pe teme de securitate, acesta a declarat: ”…autoritatea care are responsabilitatea in ceea ce priveste parcursul licitatiei pentru alocare frecventelor de 5G (Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii – ANCOM, n.r.) a demarat deja procesul de consultare publica chiar pe site-ul institutiei. Parcursul este in desfasurare conform planului pe care noi ni l-am asumat si asteptam ca, pana la

Thales avertizeaza: Hackerii sustinuti sunt cea mai mare amenintare in domeniul securitatii cibernetice

Thales este gruparea franceza care se ocupa cu studii de amploare in domeniul securitatii informatice. Aceasta in colaborare cu una dintre cele mai cunoscute firme producatoare de software antivirus avertizeaza ca cei mai periculosi pirati cibernetici sunt hackeri sustinuti de state. Conform unui raport anual realizat de cele doua companii, din cele 66 de grupari de hackeri confirmate aproximativ 50% ar avea sustinere statala. Gruparile acestea infaptuiesc activitati de ciberspionaj, sabotaj, furt intelectual si chiar contribuie la destabilizarea politica a altor state. Conform aceluiasi raport, restul de 50% dintre hackeri sunt motivati de ideologi, religie, bani.  Gruparile infractionale din Rusia

SIDI Bucharest: prima Școală de iarnă pe tema guvernanței internetului, politicilor digitale și inovării

În perioda 9-13 decembrie 2019, Scoala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) va găzdui ”SIDI Bucharest”, prima Școală de iarnă pe tema guvernanței internetului, politicilor digitale și inovării organizată în România. Organizatorii sunt: Facultatea de Administrație Publică (SNSPA) Internet Corporation for Assigned Names and Numbers Internet Society DiploFoundation South Eastern European Dialogue on Internet Governance. Citește mai multe pe apti.ro Daca ti-a placut articolul, da-l mai departe:

Un minister pentru telecomunicații!

Circulă zvonul că ar putea dispărea ministerul ”telecomunicațiilor” din noul guvern de tranziție, care se va forma în curând. Că PNL, care va forma noul guvern, în dorința de simplificare a aparatului executiv, ar reduce la 15 numărul ministerelor și că printre aceste 15 ministere nu se regăsește și MINISTERUL ”TELECOMUNICAȚIILOR” (astăzi Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale). În locul ministerului telecomunicațiilor ar urma să apară un departament sau agenție într-un minister (ministerul transporturior sau al energiei?) din guvernul de tranziție. Suntem în anul 2019 și se pare că istoria se repeta. Ar fi a doua oară când PNL ar desființa

Lockscreen- viitorul interfetelor pentru smartphone

android_os

Conceputa initial ca un ecran de protectie si un mod de economisire a bateriei pentru telefoanele inteligente, interfata „screenlock” sau „lockscreen” ofera din ce in ce mai multe oportunitati pentru utilizatorii gadget-urilor mobile.

Tot mai multe aplicatii sunt dedicate acestei interfete pentru a usura accesul utilizatorilor la propriul telefon. Una din primele exemple este Slidelick Locker, care afiseaza notificatiile pe lockscreen, si chiar permite vizualizarea acestora prin interactiunea cu ecranul.

O alta aplicatie, Wut, afiseaza un minichat care informeaza atunci cand unul dintre prietenii sai ii trimite un mesaj prin Facebook.

Se pare ca reteaua de socializare pregateste de asemenea o aplicatie care afiseaza notificari pe lockscreen. Momentan aceasta optiune este in teste, fiind adaugata pentru o scurta perioada de timp aplicatiei Facebook pentru dispozitivele care ruleaza cu Android. Iar aceasta nu este prima incercare a Facebook de a personaliza ecranul de blocaj al telefonului. O tentativa mai veche, Facebook Home promitea inlocuirea imaginii traditionale cu poze, mesaje sau conversatii actualizate in timp real, din contul proprietarului.

Cu toate ca aceste incercari nu au ajuns inca la o finalitate, ele arata interesul companiilor pentru aceasta interfata a dispozitivelor electronice.

Spre deosebire de Android, upgrade-urile pentru iOS au fost mai rare deoarece codul folosit de Apple include mai multe limitari. Cu toate acestea au existat si pentru iPhone inlocuitori pentru screenlock care publica notificari, stiri sau alte informatii la care clientii erau abonati, intre acestea amintim LockInfo sau IntelliscreenX. 

Noul Android L

Pana acum aceste aplicatii erau folosite de utilizatorii intensivi ai gadget-urilor si ai diverselor aplicatii, dar personalizarea si actualizarea ecranelor de blocare a telefoanelor tind sa devina tot mai populare. Un alt semnal in aceasta directie este lansarea viitoarei versiuni Android, denumita de catre Google, Android L. In cadrul unei conferinte de la finalul lunii iunie, echipa de productie a promis schimbari importante la nivelul acestei interfete (lockscreen).

Prima schimbare anuntata este modul in care se deblocheaza dispozitivul. Astfel, in locul clasicului „touch and drag” al iconitei de blocare, utilizatorii vor putea sa deblocheze prin simpla alunecare a degetului pe ecran. In functie de miscarea folosita de utilizator, in momentul deblocarii va fi activata o anumita functie sau aplicatie a telefonului. Astfel alunecarea degetului spre dreapta lanseaza adresa de contacte, iar alunecarea spre stanga va lansa camera foto. Cu toate acestea, cei care folosesc o parola sau au un mecanism de securitate, vor trebui sa formeze codul pentru a putea avea acces la telefon.

O alta optiune oferita de noul dispozitiv, este accesul fara parola sau pin la un dispozitiv Bluetooth recunoscut de telefon (ceas sau casti).

Nu in ultimul rand, Google adauga notificari pentru lockscreen, care pot fi ascunse prin alunecare spre stanga sau spre dreapta, sau deschise prin apasarea directa pe iconita notificarii. Exista si posibilitatea de a indica prezenta unei notificari fara a o afisa, din motive de securitate.

Reply