Justitia din Romania: Orange castiga si Vodafone pierde, amandoua procesele avand aceeasi speta – anularea amenzilor date de Consiliul Concurentei celor doua companii in anul 2011.
Curtea de Apel Bucuresti a dat astazi castig de cauza companiei Orange Romania, anuland amenda de 35 milioane de euro data de Consiliul Concurentei in anul 2011. Tot astazi, aceeasi instanta a respins apelul formulat de Vodafone Romania la amenda de 25 de milioane de euro primita de companie de la Consiliul Concurentei in acelasi an, pentru aceeasi abatere!
Casele de avocatura contractate de Orange – Stoica si Asociatii si respectiv David si Baias – au obtinut astazi unul dintre cele mai importante succese, raportand-ne la suma de bani care se afla in joc – aproximativ 35 de milioane de euro.
”Victoria obtinuta astazi este rezultatul unei munci de peste doi ani, in care au fost combinate argumentele juridice si tehnice, iar toti cei care au facut parte din aceasta echipa au fost profesionisti cu inalte performante in domeniul lor de activitate in intreaga cariera profesionala”, a declarat pentru BizLawyer avocatul Valeriu Stoica
Vodafone insa nu a avut parte de aceeasi victorie, cu toate ca speta a fost similara, amenda primita in urma cu doi ani vizand aceleasi abateri.
Pe de alta parte, avocatul Vodafone Cristian Gavrila a declarat: “In mod evident, hotararea instantei a produs consternare […] felicitam echipa Orange pentru rezultatul obtinut!”
De ce Vodafone si Orange au primit aceste amenzi impresionante?
Amenzile date de Consiliul Concurentei sunt cele mai mari din istoria institutiei. Iata cum motiva presedintele Consiliului, Bogdan Chiritoiu, aceasta sanctiune, in anul 2011:
„In perioada 2004-2006, Orange si Vodafone au blocat accesul la reteaua lor a furnizorului alternativ de telefonie fixa NetMaster Communications. Practic utilizatorii Netmaster Communications nu puteau apela utilizatorii celor doi mari operatori. Investigatia a stabilit ca in aceasta perioada, Orange si Vodafone au practicat un tarif de interconectare mai mare decat cel reglementat de autoritatea de reglementare in comunicatii”.