VIDEO Jocurile video reprezinta o afacere globala uriasa care se misca cu pasi rapizi. In ultimii 30 de ani, jocurile video au evoluat de la unitatile pong la jocuri cu mai multi jucatori online cu diferite roluri, creandu-se o adevarata industrie.
Un studiu Gartner estimeaza ca industria globala de jocuri video – software, hardware si jocuri online – va creste de la $ 74 miliarde in 2011 la $ 112 miliarde pana in 2015. Vezi video cu istoria jo curilor video.
De la un domeniu dedicat baietilor si barbatilor, audienta pentru jocuri s-a extins, incluzand fete, femei, parinti si varstnici. In timp ce numarul jucatorilor se mareste, devine important sa analizam efectele jocurilor video, nu numai asupra dezvoltarii economice dar si asupra societatii insasi.
Masinile pong au condus la console si jocuri pe computer transportate pe casete, discuri, CD-ROM-uri si DVD-uri iar in prezent la jocurile pe smartphone. Broadband-ul mobil si intrarea masiva pe piata a smartphone-urilor au sprijinit ecosistemul jocurilor.
Dezvoltatori independenti si companii mici start-up pot concura pe piata si distribui jocuri catre o audienta imensa. Ultimul pas este lansarea retelelor sociale de jocuri pe platforme cu sute de milioane de utilizatori. Toate acestea au schimbat audienta si modelele de business ale industriei jocurilor si, de asemenea, modul in care arata jocurile acum.
Microsoft, Nintendo, Sega si Sony au captivat copiii si intrigat parintii cu consolele de jocuri portabile. De-a lungul anilor, aceste produse au adaugat capacitati de retea si grafice care au intensificat experienta jocurilor.
Jocurile pe computer au contribuit la succesul computerelor personale inca de la inceputuri. Atari si Commodore, de exemplu, au avut mai intai succes in arcada si pe segmentul de console si, ulterior au introdus 8-bit pentru computerele de acasa pentru jocuri, programare si alte aplicatii.
In mai putin de o decada, jocurile pe mobil au ajuns sa domine cultura jocurilor. Incepand cu jocurile simple, cu un singur jucator incorporate in terminale de baza, jocurile pe mobil au progresat la jocurile pe viitoarele telefoane. Astazi, in era aplicatiilor mobile, jocurile pe mobil au ajuns la un punct culminant cu smartphone-urile.
Cele mai noi smartphone-uri au aproape aceeasi putere de procesare si capacitati grafice precum consolele de jocuri portabile.
In ceea ce priveste jocurile pe retelele sociale, Zynga a cunoscut un succes peste noapte. Portofoliul Zynga include FarmVille si CityVille. Aceste jocuri sunt disponibile pe site-urile retelelor sociale atragand 60 de milioane de utilizatori activi zilnic si 2 miliarde de minute de joc pe zi.
Jocurile sociale utilizeaza conexiunile sociale si datele consumatorilor (furnizate de Facebook sau de alte site-uri de socializare) ca parte din joc. Jocurile sociale apar jucatorilor care vor sa concureze cu prietenii lor sau sa stea pe chat sau sa flirteze in timp ce se joaca.
Majoritatea jocurilor ocazionale pentru platformele mobile si web sunt construite pe Adobe Flash sau alte formate brevetate. Un nou competitor este formatul standard HTML5 proiectat de Consortiul World Wide Web si de Grupul de lucru Web Hypertext Application Technology.
Jocurile disponibile de jucat pe web – in special pe retelele sociale – cer o putere de computerizare imensa. Aceasta este de obicei atinsa cu ajutorul unui mix de centre de date si cloud computing. De exemplu, Zynga adauga aproximativ o mie de servere pe saptamana pentru a oferi un petabyte (un milion de gigabytes) de date.
Stimulate de succesul filmelor 3D (precum Avatar in 2009) si televiziunii care reda acum 3D (Fifa World Cup in 2010), dezvoltatorii de jocuri vor sa ofere o experienta 3D jucatorilor.
Device-urile mobile incluzand consolele de jocuri portabile, smartphone-uri si tablete inainteaza acum catre formatul 3D. Consolele Nintendo 3D s-au lansat la inceputul anului 2011 cu un display autostereoscopic de 3.5 inchi.
Eforturile standardizarii pentru 3D implica ITU (Uniunea Internationala a telecomunicatiilor)si alte institutii si organizatii. De asemenea, un grup al ITU lucreaza la evaluarea calitatii fisierelor video 3D si un alt grup a realizat o lucrare despre aplicatii tehnice pentru 3D IPTV.
In acest sens, Sectorul Standardizare in Telecomunicatii a ITU a publicat aceste informatii intr-un raport din septembrie 2011 numit „Trends in video games and gaming”.
si eu mai nou ma joc un joc Zynga, cel cu numere…sunt foarte frumoase si interesante