Nokia si-au vandut departamentul de cartografiere unui consortiu compus din principalii producatori germani de autovehicule: BMW, Audi si Mercedes.
In era obiectelor inteligente, producatorii de masini investesc tot mai mult pentru a crea masinile viitorului, car vor putea la un moment dat sa fie conduse de un pilot automat. In aceasta tendinta se inscrie si tranzactia de 2,8 milioane de euro dintre gigantii germani si compania finlandeza, prin care urmatoarea generatie de masini nemtesti va beneficia de unul dintre cele mai complexe sisteme de navigatie.
In urma acestei achizitii, cele trei companii rivale vor detine un numar egal de actiuni din divizia de cartografiere, denumita HERE (Aici). Sistemul finlandezilor aduna in jur de 100 miliarde de date pe luna, potrivit designer-ului sef, Peter Skillman. Informatiile fiind furnizate atat de sateliti, cat si de alte imagini aeriene, dar si alte probe obtinute din instrumentele GPS ale autocamioanelor detinute de mari transportatori, dar si prin sisteme de camere laser montate pe autovehicule care masoara distantele.
Prin aceste instrumente sunt inregistrate si procesate informatii precum locatia exacta a curbelor sau a liniilor, nivelul traficului, semnele de circulatie care se gasesc pe un traseu. Aceste date sunt necesare pentru producatorii de autovehicule in incercarea lor de a crea masini care sa fie conduse de un pilot automat si ai caror senzori sa fie receptivi la obstacolele din fata, spre exemplu alte masini, pietoni sau biciclisti.
Desi scopul declarat al acestei achizitii este crearea masinii care sa mearga fara un sofer uman, pana la realizarea acestora, masinile care vor avea instalat Here, vor beneficia de un sistem de navigatie performant, de ultima generatie. Un alt plus al mutarii efectuate este castigarea de puncte fata de Google, care are deja sistemul de harta prin satelit si care planifica la randul sau o masina care sa se conduca singura, proiect ce ar afecta puternic fabricantii traditionali de automobile.
De cealalta parte, prin aceasta tranzactie, Nokia urmareste sa obtina o parte din capitalul necesar sa se relanseze in domeniul telecom, dupa ce revolutia smartphone a lovit din plin fostul lider mondial pe piata telefoanelor si l-a obligat sa-si vanda divizia de telefoane catre Microsoft.