Din februarie 2012, dependenta de tehnologia informatica si implicit internetul a fost inclusa in catalogul tulburarilor psihice al Asociatiei Psihiatrice Americane pentru a fi supusa dezbaterilor, informeaza MedLife.
Pana acum diagnosticul de dependenta avea la baza utilizarea unei substante adictive iar din acest an, a aparut o noua categorie numita „dependenta nelegata de substanta”, cum ar fi tehnologia informatica.
In urma dezbaterilor, dependenta de internet ar putea fi recunoscuta oficial. Ca in orice dezbatere exista pareri pro si contra.
Sustinatorii afirmatiei ca internetul poate fi considerat o dependenta argumenteaza ca acesta poate fi utilizat excesiv, determina un sindrom de sevraj si modifica comportamentul, trei criterii esentiale pentru stabilirea unei dependente.
Cei care neaga aceste argumente sustin ca internetul nu este o cauza a adictiei, ci mai mult un simptom pentru alte tulburari, de exemplu tulburari de control al impulsului. Astfel, o persoana care sufera de anxietate sau agorafobie pot petrece foarte mult timp pe internet, substituind nevoia de socializare si o viata sociala multumitoare. Astfel, internetul este cauza suferintelor lor sau doar un mijloc de a iesi dintr-o situatie complicata si neplacuta?
Inca nu avem un raspuns la aceasta dilema iar pentru aceasta medicii au nevoie de dovezi stiintifice dar, din pacate, studiile serioase despre sanatate si tehnologie dureaza foarte mult si sunt costisitoare.
Mentionam totusi in acest sens ca dovezi stiintifice legate de impactul tehnologiei asupra sanatatii umane exista, insa nu sunt suficient mediatizate. Astfel, recent Curtea Suprema italiana a decis ca afectiunea omului de afaceri, Innocente Marcolini, se datoreaza faptului ca a vorbit la telefon sase ore pe zi timp de 12 ani.
Innocente Marcolini, in varsta de 60 de ani a fost diagnosticat cu o tumoare cerebrala iar Curtea Suprema din Italia a concluzionat clar ca telefoaele mobile cauzeaza cancer, informeaza realitatea.net.