Curtea de Justitie UE a decis ca companiile din domeniul Telecomunicatiilor sa transmita serviciilor de urgenta detalii legate de localizarea terminalelor conectate prin numarul de urgente european 112, chiar daca acestea nu sunt au cartele SIM integrate. Masura a fost luata dupa un lung proces, intentat de rudele unei adolescente de 17 ani din Lituania care a fost rapita si ucisa, in 2013. Fata contactase numarul de urgenta 112 insa din pricina procedurilor birocratice nu a putut identificata.
Conform asociatiei EENA, numarul de urgenta 112 nu poate fi apelat in opt state ale Uniunii Europene, daca terminalele nu sunt prevazute cu cartele SIM. In aceste state masura a fost luata pentru a impiedica apelarea abuziva a numarului european de urgenta.
In Romania in urma incidentelor de la Caracal s-au luat masuri drastice cu privire la localizarea dispozitivelor mobile prin intermediul numarului de urgenta. Potrivit sefului departamentului de Urgente, Raed Arafat, prin Ordonanta de Urgenta a guvernului nr. 111/2011 se permite implementarea tehnologiilor de localizare ce genereaza informatii de localizare in timp real, in vederea salvarii vietii. Prin aceiasi ordonanta se permite identificarea utilizatorilor de cartele preplatite si se aplica sanctiuni drastice in vederea utilizarii abuzive a numarului de urgenta. De asemena s-au creat protocoale de colaborare cu Google si Apple in vederea localizarii in timp real a terminalelor ce apeleaza numarul 112.