Noile carti de identitate eliberate incepand cu 1 iulie vor fi total diferite fata de ce avem acum. Dupa model european, noile carti de identitate vor putea fi electronice sau normale, in functie de alegerea fiecaruia.
Autoritatile ne asigura ca buletinul electronic, care va contine cipul si amprentele digitale, nu este obligatoriu, cetatenii avand posibilitatea sa aleaga intre acesta si unul normal care va fi asemanator celui electronic dar nu va avea cip si amprentele detinatorului.
Buletine cu cip din 2011. Esti de acord?
Potrivit Laurei Cusa, seful serviciului juridic din Directia pentru Evidenta Persoanelor, schimbarea buletinelor va avea loc treptat in termen de maximum 6 luni din momentul emiterii primei carti de identitate.
Cartea de identitate si cartea electronica de identitate vor avea dimensiunile de 85,6 X 54 mm (format ID-1) iar informatiile vor fi tiparite pe ambele parti.
„Cartea de identitate normala va contine date in format tiparit sau in format inscriptionat prin tehnologie laser, precum si elemente de particularizare si de siguranta. Printre acestea se vor numara numele si prenumele titularului, sexul, cetatenia, data si locul nasterii, semnatura olografa, fotografia titularului, C.N.P., adresa de domiciliu”, au mentionat specialistii de la Ministerul de Interne.
„Diferenta intre cele doua tipuri de acte de identitate consta in aceea ca, in cartea electronica de identitate se inscriu, in plus, date in format electronic, si va avea si un cip cu certificate digitale si date biometrice ale titularului, constand in imaginea faciala, dar si imaginile impresiunilor papilare a doua degete”, au precizat reprezentantii Biroului de Evidenta al MAI.
Foarte multe organizatii non-guvernamentale se opun introducerii buletinului electronic, pe motiv ca noul act de identitate biometric ridica unele probleme grave, cum ar fi: pe de o parte, de natura tehnica – in situatia in care iti pierzi buletinul oricine ti-l gaseste iti poate fura identitatea si oricat de sigure ar fi, intotdeauna se gasesc persoane care reusesc sa sparga si cele mai sofisticate softuri, a afirmat Bogdan Mateciuc, director executiv al Aliantei Familiilor din Romania.
Hotii care scaneaza cardurile din buzunare. Cum ne aparam?
Pe de alta parte, buletinul electronic incalca legile fundamentale ale statului si ale Uniunii Europene. Constitutia Romaniei si Cartea Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene garanteaza libertatea individuala, viata intima si familiala, libertatea constiintei si libertatea convingerilor religioase iar datele cu caracter personal trebuie sa fie sub protectie, toate acestea fiind incalcate in cazul acestui buletin cu cip.