Timpul de așteptare pentru încărcarea unei pagini web a fost mereu o problemă, iar revoluția digitală nu se oprește aici. Cei mai mari jucători de pe piața tehnologiei vor să evite alte dificultăți pe viitor și s-au unit într-o „mișcare” de rezistență, privind contextul actual al libertății „virtuale”.
Facebook, Google, Snapchat și Twitter au luat parte la „Day of Action” și au militat pentru neutralitatea Internetului. În prezent, în Statele Unite ale Americii există reguli care asigură menținerea continuă a „egalității” din mediul online.
Neutralitatea internetului este un principiu care face trimitere la dreptul fiecărui consumator de a avea acces în condițiile legii la conținut, indiferent de sursă. Cei care asigură aceste servicii sunt furnizori de Internet (ISP-uri).
Legea neutralității obligă pe cei care furnizează aceste informații să nu mai blocheze conținutul din mediul online, să nu controleze viteza unor pagini web contra cost și să nu favorizeze materialul propriu, fără să țină cont de competiție.
În 2015, președintele Obama a sprijinit Comisia Federală de Comunicații (FCC) și au fost introduse norme care plasează furnizorii de Internet pe aceeași poziție cu companii de telecomunicații. Recent, administrația Trump a criticat aceste măsuri și la conducerea FCC a fost numit un lider care poate schimba viitorul legii neutralității.
Conform Adweek, pentru a combate inițiativele viitoare ale conducerii Statelor Unite ale Americii, s-a dat startul unei campanii de amploare.
Protestul marilor companii din sfera social media a venit ca o replică proiectată asupra viitorului. Pentru a ajuta oamenii să înțeleagă impactul și importanța acestei inițiative, Twitter a inclus chiar un mesaj sugestiv – „#NetNeutrality”-, și a creat o modalitate rapidă prin care utilizatorii să ajungă la topic-uri cu tema zilei.
Netflix și Reddit au rulat pe paginile lor bannere dinamice cu subiectul legii neutralității Internetului. Se poate spune că site-urile de socializare și platformele de succes au militat pentru libertatea în mediul online a oricărui utilizator.
„Fără principiile legii neutralității, Twitter nu ar fi trecut de la un serviciu experimental de trimis mesaje, la o companie internațională cu sute de angajați, care oferă opțiunea de a introduce și conținut video, fotografii și live streaming în corpul unei discuții”, declară Lauren Culbertson, managerul de imagine al Twitter.
Schimbarea legii aduce dezavantaje pentru aplicații precum Snapchat.
„Nu vom putea cultiva relații de succes cu oameni implicați în această industrie a tehnologiei și nu vom putea crea produse noi”, declară reprezentanții Snapchat. „Dacă devine mai dificil pentru utilizatori să acceseze și să utilizeze Snapchat-ul pe telefon și dacă nu vor mai avea acces la aplicație de pe alte device-uri, angajamentul lor față de noi va avea de suferit”, adaugă cei din companie.
Mark Zuckerberg, omul care a dat naștere fenomenului Facebook, a avut o reacție cât se poate de clară la adresa principiilor care stau la baza neutralității Internetului.
„Dacă un furnizor te poate împiedica să vezi un anumit conținut sau să plătești, asta ne va afecta pe toți și ar trebui să avem reguli care să împiedice astfel de experiențe”, declară CEO-ul companiei Facebook.
Fondatorii Mozilla sunt implicați activ în campania care a primit răspunsuri de la 40.000 de oameni implicați în discuții, chiar din primele zile.
Comisia Federală de Comunicații (FCC) a lansat o consultare publică, prin care cetățenii americani vor putea să își spună punctul de vedere cu privire la stoparea neutralității Internetului până în luna august.
Surse fotografii: