Agentia de Monitorizare a Presei din Romania, ActiveWatch, atrage atentia intr-o scrisoare deschisa asupra pericolului pe care il constituie noile modificari aduse Codul Audiovizualului asupra libertatii presei.
Astfel, in apelul adresat membrilor Consiliului National al Audiovizualului, agentia atrage atentia asupra introducerii in legislatia audiovizualului a obligativitatii folosirii delay-ului in cadrul emisiunilor difuzate in direct. ActiveWatch considera ca acest instrument care urmareste protejarea publicului de imagini pornografice/violente sau expresii vulgare si injurioase, poate fi folosit de radiodifuzori pentru a opri si difuzarea unor „afirmatii critice sau deranjante in chestiuni de interes public, chiar si in cadrul unor emisiuni de divertisment”.
Principalul pericol pentru libertatea de expresie consta in faptul ca noile prevederi obilga la folosirea delay-ului in cadrul tuturor emisiunilor difuzate in direct, cu exceptia programelor de stiri si a transmisiunilor sportive. Agentia considera folosirea delay-ului ar trebui lasata la latitudinea producatorilor, mai ales ca in majoritatea derapajelor pe care acesta ar trebui a le previna sunt cauzate de catre invitatii permanenti ai emisiunii sau chiar de gazdele acestora. Avand in vedere faptul ca de cele mai multe ori invitatii permanenti au contracte de colaborare cu televiziunile unde apar, exista alte constrangeri prin care aceste iesiri pot fi controlate, posibilitati care, se arata in comunicat, nu sunt folosite de catre producatorii emisiunilor.
Consiliul National al Audiovizualului isi poate indeplini atributiile de protejare a drepturilor minorilor si a dreptului la demnitate prin aplicarea ferma a legilor actuale, care ofera o baza solida in acest sens.
In incheiere, ActiveWatch a facut o solicitare in vederea stabilirii unei definitii clare a sintagmei „limbaj injurios” in sensul dat de Curtea Europeana a Drepturilor Omului, pentru a putea evita pe viitor eventuale abuzuri in interpretarea diverselor situatii, cum s-a intamplat in cazurile Puric sau Turcescu, sau folosirea unui dublu standard, cum s-a intamplat in tratarea cazului Antena 3 – Romania 10 ani de sclavie.