Tim Berners-Lee, creatorul world wide web intentioneaza sa lanseze o campanie pentru crearea unei Magna Charta Online, care sa asigure libertatea si independenta mediului online fata de interventiile abuzive ale guvernelor si ale corporatiilor mondiale.
Pornind de la scandalurile privind incalcarea intimitatii si nerespectarii protectiei datelor pe internet de catre diverse corporatii, dar si de la dezvaluirile fostului agent NSA Edward Snowden, care a aratat cum spioneaza americanii si britanicii milioane de oameni folosind internetul si telefonia mobila, programatorul britanic considera necesara adoptarea unei carte fundamentale a libertatilor si drepturilor in mediul online. Acesta considera ca un internet neutru si deschis este necesar pentru mentinerea transparentei in cadrul democratiilor, oferind o guvernare deschisa, servicii de bune calitate si diversitate culturala.
Initiativa lui Berners-Lee este si o reactie impotriva incercarii de adoptare a unor legi de copyright abuzive in genul ACTA sau SOPA. Acesta considera ca si internetul are nevoie de o legislatie, dar aceasta nu trebuie sa fragmenteze internetul sau sa ridice granite artificiale intre oameni in aceasta zona. Reactia oamenilor cu privire la tentativele de adoptare a legilor de autor abuzive arata ca oamenii se pot implica atunci cand este vorba de protejarea mediului online.
In plus, pentru ca aceasta campanie, pe care a britanicul numit-o „Web We Want”, sa aiba succes este necesar ca pe langa implicarea oamenilor, sa existe si o educatie speciala la nivelul oamenilor politici si a avocatilor, care sa inteleaga programare si ce se poate face printr-un calculator, pentru ca „legile care baga oamenii la inchisoare au fost create pentru a apara producatorii de filme„.