ANCOM a organizat in data de 17 noiembrie 2015, la Grand Cinema Baneasa, o conferinta internationala pe tema tendintelor in telecomunicatii. Evenimentul a incercat sa gaseasca cateva posibile raspunsuri la intrebarea: cum va arata piata comunicatiilor electronice in urmatorii 5 ani?, dar si ce obiective ar trebui sa urmareasca autoritatile de reglementare in domeniu in aceasta perioada.
La eveniment au participat atat institutii si autoritati de reglementare, cat si asociatii in domeniul comunicatiilor electronice, dar si operatori, furnizori de servicii de continut si „over the top” sau asociatiile de utilizatori din Romania. In total, 25 de vorbitori au prezentat viziunea proprie asupra sectorului telecomunicatiilor si au venit cu propuneri in intampinarea documentului prezentat de ANCOM ca punct de plecare al acestei manifestari.
In viziunea ANCOM, pana in anul 2020, cererea de servicii digitale va ramane neuniforma din punct de vedere geografic, internetul fix oferind unele din cele mai rapide viteze de conectare, in timp ce segmentul de date mobile va inregistra o crestere mai degraba intensiva decat extensiva, bazata pe marirea traficului, facilitata de reducerea tarifului si cresterea calitatii. In acelasi timp, serviciile de comunicatii traditionale si aplicatiile sau serviciile de continut (cunoscute si ca „over the top”) vor tinde tot mai mult spre convergenta, fapt care va duce la noi provocari pentru autoritatile de reglementare.
In cadrul studiului comandat de ANCOM pentru a realiza o viziune asupra viitorului domeniului pe care il reglementeaza au fost intervievati atat utilizatori cu varste cuprinse intre 16-60+ ani, din mediul urban, cat si din mediul rural, inclusiv din zone fara acces la internet. Printre categoriile sociale incluse s-au numarat atat studenti si profesori, reprezentanti ai IMM-urilor, ziaristi, bloggeri, cat si specialisti IT sau in marketing digital, producatori de echipamente sau furnizori de servicii online, reprezentanti ai institutiilor publice sau altor organisme de reglementare.
Printre concluziile studiului se arata ca la nivel rezidential factorii care influenteaza optarea pentru un serviciu sau altul sunt preponderent varsta si nivelul de bunastare, in timp ce la nivel profesional (mediul academic, autoritati, business), acesta este influentat de tipul de activitate prestat. Astfel, tinerii sunt mai interesati de serviciile mobile sau de internet, in timp ce persoanele varstnice prefera serviciile de voce.
La nivel de asteptari, din studiu reiese ca majoritatea utilizatorilor finali, mai ales tinerii pana in 30 de ani considera ca internetul fix va fi inlocuit tot mai mult cu internetul mobil. De cealalta parte, reprezentantii institutiilor, mediului de afaceri, sau media prevad o crestere a utilizarii internetului fix.
In ceea ce priveste modul in care se va comunica in viitor, conceptia generala este ca telecomunicatiile (serviciile de voce si text) se vor desfasura tot mai mult prin intermediul transferului de date, mai ales datorita numarului mare de aplicatii care permit comunicarea in timp real prin intermediul internetului. (Facebook, WhatsApp, Skype, Viber, etc). Astfel, daca nu pana in anul 2020, in scurt timp, serviciile de comunicatii electronice vor fi integrate in platforme online. In acest sens, toti utilizatorii, indiferent de profilul activitatii (rezidential sau business) se asteapta ca limitarile la nivel de trafic sau de viteza sa dispara, aria de acoperire a retelelor precum si disponibilitatea acestora sa creasca. In acelasi timp pentru mediul de afaceri este importanta securitatea datelor, sa nu existe pene ale serviciului, sa beneficieze de spatii importante de stocare in cloud, dar si reducerea tarfielor de roaming.
In ceea ce priveste telefonia mobila, una dintre plangerile frecvente in cazul utilizatorilor sunt clauzele contractuale privind durata minimala a contractelor.