In cadrul primei dezbateri pe tema aplicarii prevederilor Tratatului Comercial Anti-Contrafacere (ACTA), ANISP s-a pronuntat vehement impotriva tratatului in timp ce reprezentantii ORDA au incercat sa aduca argumente in favoarea lui.
Prevederile cu care nu au fost de acord furnizorii de acces la internet sunt acelea prin care tratatul ii transforma in „politia internetului” si ii obliga la investitii pe care nu le-ar putea suporta pentru a monitoriza, scana si stoca traficul urias, a afirmat presedintele ANISP. Argumentele ORDA au fost respinse de majoritatea participantilor.
La sfarsitul lunii ianuarie, in Japonia s-a semnat Tratatul Comercial Anti-Contrafacere de catre 22 de state membre UE pentru a proteja drepturile de proprietate intelectuala, inclusiv din mediul online si pentru a desfiinta pirateria si contrafacerea bunurilor cum ar fi: filme, muzica.
Astfel, in urma acestui tratat se vor aplica sanctiuni juridice drastice in cazul „importului, radiodifuzarii sau televizarii, distribuirii unor opere, interpretari sau fonograme”.
In timp ce foarte multi participanti la dezbatere au sustinut ca acest tratat incalca drepturile la viata privata a internautului, seful ORDA (Oficiul Roman pentru Drepturi de Autor) a afirmat ca ACTA nu incalca libertatea personala a utlizatorilor de internet si nu va atrage masuri suplimentare de monitorizare a utilizarii internetului.
Reprezentantul BSA (Business Software Alliance) in Romania, Magda Popescu a afirmat ca ACTA nu vine cu nimic nou in conditiile in care legislatia nationala este „mai dura” decat ce implica tratatul si ca acest document doar concentreaza o serie de prevederi care exista deja in legislatiile mai multor tari.
Directorul STS (Serviciul de Telecomunicatii Speciale), Marcel Opris a declarat ca nu sustine ACTA dar doreste dezvoltarea internetului, prin accesul la internet a tuturor cetatenilor acestei tari si ca acesta este unul dintre principiile de baza ale Agendei 2020.
Premierul Mihai Razvan Ungureanu a subliniat ca Guvernul isi va formula un punct de vedere foarte consistent in zilele urmatoare.
Unele state din cele care si-au dat acordul pentru ACTA au renuntat deja sa mai sprijine tratatul in urma protestelor din weekend din toata Europa, inclusiv in Romania. Astfel, Polonia, Cehia si Bulgaria au denuntat acordul cu ACTA.
numai cheliosul tigan de la orda e de acord cu acta.