OSCE a cerut autoritatilor din Turcia ca jurnalistii sa fie respectati si lasati sa transmita cat mai bine protestele care au loc in Istanbul de cateva zile.
„Ma ingrijoreaza faptul ca fortele politienesti excesive au generat pagube reprezentantilor media de la locul manifestatiilor. Politia ar trebui mai degraba sa faciliteze munca jurnalistilor intrucat au nevoie sa se simta in siguranta ca sa isi indeplineasca rolul de a raporta probleme de interes public. Autoritatile trebuie sa ceara agentilor legii sa respecte drepturile si indatoririle mediei”, a declarat Dunja Mijatovic, Reprezentantul Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE).
Politia a indreptat tunuri de apa si gaz lacrimogen spre grupuri foarte mari de protestatari, printre care si jurnalisti, in piata Taksim din Istanbul.
Cel putin trei jurnalisti au fost raniti pana acum (data redactarii 1 iunie 2013), iar protestele continua si in prezent. Unul dintre ei a fost lovit de politie cu o canistra de gaz lacrimogen in timp ce fotografia ciocnirea politistilor cu protestatarii. Un alt jurnalist de la Reuters, Osman Orsal, a suferit rani grave la locul manifestatiilor, fiind atacat in timp ce isi facea datoria de jurnalist.
Potrivit unor rapoarte media, accesul la internet este blocat in anumite zone ale orasului.
„Internetul trebuie sa ramana liber si o sursa deschisa de informatie. Problemele de securitate, chiar legitime, nu ar trebui invocate ca sa impiedice fluxul liber al informatiilor, a mai spus Mijatovic.
„Invit autoritatile sa recunoasca forta excesiva pe care au folosit-o in aceste demonstratii”.
Departamentul Libertatea Mediatica din cadrul OSCE a sintetizat un raport special in 2007 despre cum ar trebui tratata mass-media in timpul protestelor publice. Este disponibil aici in limba engleza.