In data de 11 februarie 2014 a fost celebrata a 11-a aniversare a Zilei Internationale a Internetului, desfasurata sub sloganul: „Sa cream un internet mai sigur pentru toti!”
Ziua pentru un internet mai sigur a fost organizata pentru prima oara in anul 2004, la initiativa Uniunii Europene, iar dupa 10 ani, este celebrata in peste 100 de state de pe tot globul.
Aceasta zi a fost folosita de autoritati, dar si de providerii de internet, ONG-uri si firmele producatoare de antivirusi pentru promova o mai buna utilzare a internetului si a tehnologiilor digitale in randul copiilor, pentru a le oferi sansa de a invata si a se juca fara sa fie expusi pericolelor de hartuire, jocuri de noroc sau inselaciuni online. Totodata, se incearca si constientizarea populatiei cu privire la pericolele care pandesc din spatele site-urilor web si oferirea de sfaturi pentru apararea impotriva escrocilor electronici.
Astfel, producatorul german de antivirusi G Data a transmis o serie de informatii pretioase despre modul in care putem folosi internetul in siguranta, in timp ce portalul sigur.info a organizat un concurs destinat copiilor din scolile generale si licee, prin care acestia sa vina cu proiecte care sa defineasca un internet mai bun.
Concursul celor de la Sigur.info si-a propus sa inspire copiilor si adolescentilor un comportament constructiv in mediul online, sa-si respecte reputatia online, sa ia atitudine impotriva hartuirii online, sa raporteze site-urile cu continut daunator sau ilegal pe care le intalnesc, sa participe la dezbateri privind internetul, devenind astfel cetateni digitali ai viitorului. In acelasi timp, parintii si profesorii au fost invitati sa contribuie la educarea copiilor printr-o comunicare deschisa cu acestia privind activitatile pe care cei mai mici le desfasoara in mediul online, sa-i ajute si sa-i ghideze spre activitati constructive, potrivite varstei lor.
Tot cu aceasta ocazie, UE a decernat premiile pentru cel mai bun continut online pentru copii. Comisarul Neelie Kroes, vicepresedinte al Comisei Europene a premiat 12 castigatori, grupati in 4 categorii: amatori, profesionisti, tineri (individual/echipa) si copii (grupuri scolare sau de adolescenti). O echipa din Romania a castigat locul al doilea la categoria grupuri scolare. Competitia a fost acerba, fiind inscrisi in concurs peste 1100 de participanti din toata lumea, care au postat pe internet videoclipuri, bloguri si jocuri care le permit copiilor sa invete si sa se joace pe calculator in siguranta.
De asemenea, comisarul Kroes a lansat si o consultare a tinerilor din Europa pentru gasirea unor modalitati de a face mediul online potrivit pentru nevoile lor, dar si site-ul Eticheta eSafety, care contine sfaturi pentru combaterea hartuirii online, a virusilor informatici, va ajuta scolile sa elaboreze proiecte si va oferi profesorilor o platforma pentru schimburi de experienta.