Navigarea pe internet a devenit o activitate zilnica pentru cei mai multi dintre noi. Fie ca face parte din sarcinile de serviciu, fie ca il utilizam in viata privata (relationare, informare, cumparaturi, distractie etc.), internetul a devenit o obisnuinta si chiar o dependenta in multe cazuri.
S-a creat astfel o imagine a internetului destul de promitatoare cum ar fi: totul e la un click distanta, acum totul se petrece mult mai repede, sarcinile de zi cu zi sunt mult mai usor de realizat cu ajutorul internetului etc.
Sa fie oare intotdeauna chiar asa? Iata mai jos primele paradoxuri ale internetului care mi-au venit in minte:
1. Mereu se creeaza noi aplicatii. Cu toate acestea, se pare ca tocmai pe internet petrecem din ce in ce mai mult timp, nemaiavand timp pentru alte activitati. De exemplu, sunt multe situatii in care, atunci cand cautam ceva anume, dureaza destul de mult pana gasim exact informatia dorita, intrucat in mediul virtual abunda o imensitate de continut inutil, care de multe ori ingreuneaza cautarea.
2. Desi motto-ul internetului si al retelelor sociale este “a fi conectati unii cu altii si de a impartasi totul cu ceilalti”, de fapt devenim din ce in ce mai superficiali, singuri si neimplicati cu adevarat in relatiile de prietenie pe care le stabilim pe internet. Foarte putin din ceea ce suntem cu adevarat impartasim cu ceilalti.
3. Oamenii sunt atrasi de internet tocmai pentru ca pot gasi si afla orice si, in acelasi timp, identitatea lor este protejata. Sentimentul de anonimat este totusi grav vatamat de mediile de stocare a informatiei care inregistreaza orice miscare facuta pe internet, reusind chiar sa realizeze un profil al utilizatorului. Urmele pe care le lasam pe internet spun intotdeauna ceva despre utilizator.
4. Putem descarca gratuit aproape orice tip de continut, existand in acest sens numeroase site-uri cu filme, muzica, programe etc., oferind practic tot ce ai nevoie. Si totusi, in cazul in care suntem mai putin norocosi, putem fi prinsi si trasi la raspundere de autoritati pentru download ilegal, o mare parte din continutul pus la dispozitie gratuit intrand sub incidenta legii drepturilor de autor.
5. Cu toate ca din ce in ce mai des apelam la serviciile online pentru ca sa mai castigam ceva timp liber, omul modern ramane presat de timp si grabit in cele mai multe cazuri.
6. Cu toate ca pe internet avem acces la un colos de informatie care ne este la dispozitie pe internet, populatia ramane in cea mai mare parte dezinformata sau gresit informata si nu stie cum sa actioneze in anumite situatii importante din viata.
7. Internetul este o modalitate rapida si comoda de a efectua o multime de tranzactii, de a oferi si a obtine anumite informatii, ceea ce presupune disponibilitatea in spatiul virtual a anumitor informatii confidentiale si date cu caracter personal, foarte vulnerabile la atacurile informatice, care ar putea determina intr-o fractiune de secunda o pierdere imensa de date fara de care buna functionare si chiar stabilitatea unei societati ar deveni doar un mit. Probabil ca daca am sti sa ne autoeducam in ceea ce priveste navigarea pe internet si sa ne dozam timpul petrecut online, nu am mai resimti aceste paradoxuri.
:))
eu il folosesc doar pentru ca este indispensabil pt mine…
eu il folosesc ca o sursa de facut bani 😛 dar este adevarat acoloc e spui cu multe informatii inutile chiar ca exista site-uri care ofera informatii inutile si sunt foarte multe
Da…bun articolul, multe lucruri interesante.
totusi, am devenit putin cam dependenti de internet … acum totul se leaga de el.
e adevarat ca toata lumea e dependenta de net, dar adevarul este ca si te ajuta mult