Comisia pentru Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor si Comisia Economica, Industrii si Servicii din Parlament au aprobat astazi raportul comun asupra bugetului de venituri si cheltuieli ale Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM).
Bugetul de venituri si cheltuieli, supus aprobarii, cuprinde resursele financiare pentru realizarea obiectivelor ANCOM in perioada exercitiului financiar 2013.
Finantarea cheltuielilor curente si de capital ale ANCOM se asigura integral din venituri proprii, care provin din urmatoarele surse:
- tariful de monitorizare datorat pentru activitatea de supraveghere si control in domeniul comunicatiilor electronice si al serviciilor postale
- tariful de utilizare a spectrului
- tariful de utilizare a resurselor de numerotatie
- donatii, legate si sponsorizari
- credite interne si externe contractate in conditiile legii
- alte venituri ce se pot realiza conform prevederilor legislatiei in vigoare.
Aceste venituri sunt estimate pentru anul 2013 la suma de 239.332 mii lei si se vor vor obtine in principal din tariful de utilizare a frecventelor spectrului radio si din tariful de utilizare a resurselor de numerotatie.
Din totalul veniturilor estimate pentru anul 2013, suma de 110 mii lei reprezinta sume primite de la UE in contul platilor efectuate (proiecte cu finantare din fonduri externe nerambursabile – FEDR).
Cheltuielile estimate pentru anul 2013 sunt in valoare de 305.340 mii lei si se repartizeaza astfel:
- Cheltuieli de personal – 73.457 mii lei
- Bunuri si servicii – 54.768 mii lei in crestere cu 6,7% fata de anul 2012
- Dobanzi – 12.055 mii lei (dobanda aferenta imprumutului extern BIRD pentru realizarea Sistemului National de Monitorizare a Spectrului de frecvente radio si dobanda aferenta creditului contractat de STS necesar pentru instalarea Sistemului National Unic pentru Apeluri de Urgenta – 112)
- Transferuri intre unitati ale administratiei publice – 9.000 mii lei
- Alte transferuri – 985 mii lei (contributia si cotizatia la organismele internationale ITU, IRG si ETSI).
- Proiecte cu finantare din fonduri externe nerambursabile (FEN) postaderare dupa cum urmeaza:
- Comparatorul ofertelor de comunicatii destinate utilizatorilor finali – 1.471 mii lei
- Platforma de e-learning ANCOM – 9.728 mii lei
- Harta digitala a infrastructurilor de telecomunicatii – 452 mii lei
- Asistenta sociala – 1.503 mii lei
- Active nefinanciare – 124.371 mii lei
- Rambursari de credite – 17.500 mii lei
- Rezerve, excedent/deficit. Intrucat se nivelul estimat al veniturilor este mai mic decat nivelul estimat al cheltuielilor, se inregistreaza un deficit in valoare de 66.008 mii lei, deficit ce urmeaza a se acoperi din excedentul anilor precedenti.
Cele doua Comisii au votat in unanimitate supunerea in plenul Parlamentului aprobarea Bugetului de venituri si cheltuieli pe anul 2013 al ANCOM.
Raportul comun asupra proiectului Bugetului de venituri si cheltuieli al ANCOM – download.