In 5 ani de functionare a portabilitatii numerelor telefonice, peste 1,1 milioane de romani au decis sa se mute in alta retea.
Serviciul de portabilitate a fost lansat la data de 21 octombrie 2008, cand Autoritatea pentru Reglementare in Comunicatii (actualmente ANCOM) a obligat toti furnizorii de servicii de telefonie sa permita portarea numerelor.
Telefonia mobila are cele mai multe numere portate
67% din totalul numerelor portate apartin retelelor de telefonie mobile. Din acestia, 80% reprezinta numere folosite in cazul serviciilor post-paid (cu abonament).
Vodafone si RCS & RDS sunt cei mai castigati
In cazul telefoniei mobile, cele mai multe numere au fost portate in reteaua Vodafone – 257.958, urmata de Orange – 249.922 si Cosmote – 241.483. RCS & RDS a primit in cei 5 ani de portabilitate cei mai multi abonati proveniti din alte retele – 101.822, in UPC portandu-se 89.503, iar in Orange fix 72.374.
„La 5 ani de cand ANCOM a lansat acest serviciu, 5% dintre utilizatorii de telefonie au ales sa isi schimbe furnizorul si sa-si pastreze numarul. Procentul nu este mare, dar ce conteaza este libertatea pe care a adus-o cu sine acest serviciu, puterea de negociere pe care a conferit-o portabilitatea utilizatorilor in relatia cu operatorii si plusul de efort al furnizorilor pentru a-si pastra clientii – oferte din ce in ce mai competitive, investitii in tehnologie si calitate si servicii inovative” a declarat presedintele ANCOM, domnul Catalin Marinescu.