Un grup de studenti din Marea Britanie au reusit sa inventeze un nou tip de prezervativ care, pe langa scopul initial pe care il are, de a asigura protectia necesara cuplurilor, va fi capabil inclusiv sa detecteze daca intra in contact cu un purtator al unei boli cu transmitere sexuala, cum ar fi sifilis.
Prezervativul, ce poarta numele S.T.EYE, va atentiona atunci cand intra in contact cu un purtator al unei boli venerice, schimbandu-si pur si simplu culoarea. Astfel, va oferi cuplurilor posibilitatea de a actiona din timp si preintampina eventualele efecte negative. Principiul de functionare este destul de simplu: atunci cand prezervativul detecteaza anumite bacterii specifice bolilor cu transmitere sexuala, indicatorul incorporat va schimba culoarea acestuia.
Studentii care au inventat acest prezervativ inteligent au castigat prestigiosul premiu „TeenTech”, pentru cea mai buna inovatie in domeniul sanatatii. Mai precis, cei din spatele proiectului sunt Daanyal Ali, Muaz Nawaz si Chirag Shah, de la academia Isaac Newton.
„Am vrut sa inventam ceva care sa detecteze bolile cu transmitere sexuala, mai sigur si mai repede decat pana acum, astfel incat oamenii sa poata lua masurile necesare mai repede si fara a trece prin toate procedurile stanjenitoare ale doctorilor”, spune Daanyal Ali, unul dintre inventatori.
Adolescentii care au facut posibil „prezervativul inteligent” au castigat un premiu de 1.000 lire sterline si o vizita la Palatul Buckingham. Se estimeaza ca intr-un viitor mai indepartat, o asemenea inventie ar putea salva viata a milioane de cupluri!