Pentru cine este mai putin actualizat in ceea ce priveste acest gen de laptop, trebuie spus ca un dispozitiv de tip „Chromebook” functioneaza pe baza sistemului de operare ChromeOS (realizat de Google) si este realizat in asa fel incat, indiferent de activitatea intreprinsa pe sistemul de operare, acesta sa se sincronizeze in permanenta in cloud. Practic, Chromebook se bazeaza mai putin pe stocarea interna (de altfel, o sa observati ca dispune de un spatiu de stocare interna destul de redus) si mai mult pe stocarea in cloud, asta comparativ cu un laptop obisnuit.
Primele laptopuri de tip „Chromebook” au fost lansate in 2011, de Acer si Samsung, insa abia de astazi consumatorii romani isi pot comanda un Chromebook, impreuna cu un abonament de date, direct din Romania. Sa vedem despre ce este vorba.
Primul ChromeBook in Romania este oferit de Google, HP si Orange
Google, HP si Orange sunt companiile care fac posibila livrarea si functionalitatea completa a laptopurilor Chromebook in Romania. Fara o „reteta” de companii de acest gen, utilizarea unui Chromebook ar fi imposibila, iar asta pentru ca:
– Partea software, impreuna cu aplicatiile si spatiul de stocare in cloud, este oferita de Google, Chromebook fiind foarte dependent de cloud.
– Partea hardware, sau laptopul propriu-zis, este oferit de HP.
– Serviciul prin care sunteti conectat in permanenta la serviciile cloud este oferit de Orange — Chromebook fiind foarte dependent si de conexiunea la internet.
Avantajele unui astfel de dispozitiv, livrat la pachet cu Abonamentul Orange Net 24 (2 ani)
– Sistemul de operare ChromeOS este realizat in asa fel incat sa ofere o mai buna experienta de utilizare acelor persoane care obisnuiesc sa calatoreasca foarte mult — iar asta, pentru ca Google pune la dispozitie o varietate intreaga de aplicatii in cloud, prin Chrome Web Store. De la intregul pachet de servicii de tip „Office” (Excel, Word, Power Point etc), oferit sub brand propriu, pana la filme, muzica, aplicatii si chiar jocuri, toate acestea fiind disponibile in cloud, fara a mai cere spatiu de stocare intern. Desigur, trebuie mentionat, lucrul cu Chromebook este posibil si fara o conexiune la internet imediata, sincronizarea realizandu-se atunci cand dispozitivul va redeveni online.
– Chromebook este creat astfel incat sa ofere o experienta de lucru rapida, sigura si simpla. Drept dovada, ChromeBook porneste in doar 10 secunde si este cunoscut pentru faptul ca are un consum redus de baterie, oferind o autonomie a bateriei de pana la 8 ore si 15 minute (in regim de folosire normala).
– Clientii Chromebook primesc gratuit 100 GB spatiu, in celebrul serviciu Google Drive (valabil 2 ani, cu posibilitate de prelungire). Pretul pentru acest spatiu de stocare, in cei 2 ani, este de 47,76 USD.
– Clientii Chromebook care achizitioneaza dispozitivul prin oferta de la Orange primesc 16 GB trafic de internet / luna, la o viteza de pana la 300 Mbps (in regim 4G, evident). De asemenea, traficul pe timpul noptii este nelimitat (prin serviciul Happy Night) si se mai ofera inca 25 GB spatiu in cadrul serviciului Orange Cloud.
– Clientii ChromeBook primesc gratuit acces la serviciul Orange Antivirus, dar si trafic nelimitat pentru a urmari emisiuni, filme, seriale si canale TV, datorita serviciului Orange TV Go.
– Accesul la toate avantajele oferite de ChromeOS se face printr-un simplu cont Google. Odata logat, accesul se realizeaza imediat, iar datele se sincronizeaza.
– Principalele cuvinte cheie ce caracterizeaza un Chromebook, sunt: mobilitate si conectivitate.
„Chromebook-ul răspunde nevoii de mobilitate și pune în valoare conectivitatea. De la rutina zilnică, divertisment, editare de poze sau educație la cerințe de business, comunicare, colaborare sau informare, Chromebook-ul răspunde oricăror solicitări tipice pentru un laptop modern și performant” – spune Dan Bulucea, Country Director Google România.
Dezavantajele unui ChromeBook
– Spatiu de stocare intern redus (de la 16 la 32 GB), in functie de dispozitiv. Unii s-ar putea simti foarte deranjati de acest aspect, cu toate ca Google Drive are in pachet oferte chiar si cu 30 TB spatiu in cloud (la costuri destul de marisoare pentru Romania, ce-i drept).
– Se bazeaza prea mult pe conexiunea la internet, iar internetul mobil este foarte scump. Bun, Google ofera 100 GB spatiu gratuit in cloud, insa care ar fi costurile aplicate de operatorul de telefonie mobila pentru a ajunge sa va folositi de tot acest spatiu inca din prima luna? Cu oferta Orange sunteti limitat sa folositi doar 16 GB trafic lunar. Repet, dispozitivul poate fi folosit si offline, insa care ar mai fi rostul achizitionarii unui Chromebook in acest caz?
– Pe Chromebook nu pot fi folosite aplicatii profesionale cunoscute precum: AutoCAD, Primavera, Photoshop, Movie Plus, Cyberlink Power Director si asa mai departe.
– Chromebook ofera o varietate intreaga de jocuri, prin Google Chrome Store, insa acestea sunt construite la nivel basic, departe a oferi experiente precum cele mai noi jocuri video disponibile astazi pe piata.
– Chromebook nu dispune de unitate optica. Desigur, unitatile optice sunt istorie pentru multe dintre cele mai noi modele de laptopuri, insa unii oameni ar putea fi deranjati de acest aspect.
Specificatii tehnice ChromeBook
– Procesor: Intel® Celeron® N2840 cu placa video Intel® HD Graphics (2.16 GHz, turbo 2.58 GHz, 1 MB cache, 2 nuclee)
– Memorie RAM: 2 GB
– Memorie Interna: 16 GB de tip eMMC
– Display HD, 11,6 inch, cu o rezolutie de 1366 X 768 pixeli.
– Dispune de Bluetooth si Wireless.
– Porturi: 1 HDMI, 1 Headphone / microphone, 1 USB 2.0, 1 USB 3.0 si multi-format SD media card reader.
– Nu dispune de GPS.
– Camera web HD TrueVision (frontala) cu microfon incorporat.
De asemenea, chiar daca il achizitionati de la Orange, acesta poate fi folosit in orice alta retea.
Pret ChromeBook la Orange:
Pret la liber: 299 Euro
Pret cu abonament Orange Net 24: 99 Euro