Anul 2016 incepe in forta pentru sectorul IT, cu CES 2016, cel mai mare targ de tehnologie din lume.
Evenimentul, aflat la cea de-a 49-a editie, care va fi si cea mai mare de pana acum, se desfasoara in perioada 5-9 ianuarie in Las Vegas.
La expozitie participa peste 3600 de companii, de la branduri de renume pana la startup-uri, fiind prezentate tot felul de inovatii, de la printarea 3D, si gadget-uri inteligente care pot fi purtate, pana la robotica si sisteme care functioneaza automat.
Printre cei prezenti se numara: Intel, Bosch, Huawei, Kia, BMW, Ford, L’Oreal,
Internet of Things
Intel a deschis showul in stil mare si nu atat datorita concertului din deschidere, cat noilor idei si produse prezentate. Strategia companiei pentru perioada urmatoare se bazeaza pe Internet of Things, mai precis pe senzori care aduc informatii si care conecteaza lucrurile dintre ele: imbracaminte, echipamente sportive si drone.
Unul dintre cele mai interesante „jucarii” prezentate este Typhoon H Drone, o drona de noua generatie care evita obstacolele in timp real datorita noii tehnologii: Intel’s RealSense. Aceasta transmite informatii despre mediu si ajuta dispozitivul sa-si ajusteze traiectoria in functie de configuratia acestora.
Poate cel mai entuziasmant experiment pentru gameri a fost scanarea imaginii unui om direct in jocul Fallout 4, cu ajutorul unui dispozitiv HP Spectre X2.
O alta aplicatie a Intel va fi folosita in timpul Jocurilor Extreme de Iarna de anul acesta (Winter X Games), organizate de ESPN. Astfel, Procesorul Curie, de marimea unui nasture va fi atasat la snowboard-urile concurentilor pe parcursul competitiei, urmand a oferi atletilor, dar si juriului date concrete in ceea ce priveste parametrii executiilor (rotatiile in aer, inaltimea sariturilor, distanta).
In plus, senzorii pe care compania americana intentioneaza sa-i ataseze pe echipamentele sportive, mai au o utilitate, intrucat vor oferi fanilor posibilitatea de a urmari competitiile sportive din unghiuri neobisnuite pana acum.
Si, pentru ca in ultima vreme accesoriile inteligente sunt la moda, de la finalul acestui an iubitorii de miscare isi vor putea monitoriza performantele cu ajutorul unei noi perechi de ochelari de soare. Dispozitivul denumit Oakley Radar Pace consta dintr-o pereche de ochelari cu microfon, dar si un mic computer care poate fi plasat pe unul din brate. Acesta are incorporat un soft care iti transmite prin voce parametrii antrenamentelor. Softul, numit Radar iti poate spune ce distanta alergi, tipul terenului viteza de deplasare dar te si atentioneaza in momentul in care ritmul de alergat scade in intensitate.
Masinile viitorului
Noul CEO al Volkswagen, Herber Diess, a condus si prezentarea gigantului german, prezentand o noua imagine a masinii care urmareste sa se revanseze fata de public in urma scandalului de la finalul anului trecut. Astfel, noul e-Golf Touch, ar urma sa fie nu doar o masina electrica, cu 0 emisii, ci si un adevarat smartphone pe roti. A fost prezentat si un nou concept – BUDD-e, o masina electrica creata pentru distante lungi, si care, printr-un parteneriat cu LG ar urma sa devina primul model smart din generatia Internet of Things. O masina inteligenta conectata, la casa inteligenta.
Viitorul industriei auto pare sa fie tot mai legat de sectorul ITC. Astfel, Kia promite sa lanseze un vehicul care sa se conduca in totalitate singur pana in anul 2030. Pana atunci, Ford si BMW intentioneaza sa aduca pe strazi tot mai multe masini autonome, intr-un model i8 decapotabil. In viziunea germana, interactiunea pasagerului cu masina se va face fara butoane, numai prin gesturi ale mainii.