In contextul in care au aparut tot mai multe tentative de frauda prin telefon, prin care persoane necunoscute cer bani sau informatii personale de la cei apelati sub diferite pretexte, Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) a lansat o brosura care atentioneaza asupra principalelor metode de furt prin telefon.
Mesajele sau apelurile sunt efectuate in numele unor persoane oficiale, de cele mai multe ori institutii, companii sau autoritati ale statului. Mesajul transmis anunta potentiala victima fie o problema, asa cum este cazul in celebra metoda Accidentul, in care apelantul pretinde ca este avocat si ca o ruda apropiata a victimei a provocat un accident si are nevoie de bani pentru a rezolva situatia, fie un eventual castig in urma unei tombole, care poate fi revendicat daca cel apelat formeaza un cod pe telefon sau plateste o anumita suma de bani.
Astfel potrivit ANCOM, cele mai practicate tentative de frauda sunt urmatoarele:
- Solicitarea de revendicare a unui premiu castigat la o tombola prin achizitionarea unei cartele de reincarcare si transmiterea codului prin SMS. Prin aceasta practica, cel care primeste codul are posibilitatea de a-si reincarca creditul. Tot pentru a intra in posesia premiului pot fi solicitate prin SMS date personale care permit accesul la conturi bancare. O alta varianta informeaza pe cel vizat ca a castigat o tombola aniversara, sau un concurs si ca pentru intrarea in posesia premiului trebuie sa achite sume infime fata de valoarea premiului, pentru a acoperi fie taxe de transport, fie alte cheltuieli.
- Solicitarea de introducere a unui cod in telefon pentru verificarea serviciului de telefonie. Prin tastarea codului, oferind astfel acces unei terte persoane la datele stocate in telefon.
- Verificarea unor plati efectuate din contul persoanei apelate.
Alte mesaje solicita tastarea unui cod pe telefonul mobil sau chiar efectuarea unei plati intr-un cont bancar. Unul dintre cele mai cunoscute care cer bani informeaza victima ca are datorii la ANAF care trebuie achitate in termen de 30 de zile, altfel vor exista penalitati.
O frauda care a facut inconjurul lumii si care nu se aplica doar in cazul telefoanelor, ci si al tabletelor sau calculatoarelor o reprezinta un virus care blocheaza dispozitivul si il anunta pe proprietar ca terminalul sau a fost blocat de catre autoritati datorita faptului ca a accesat site-uri ilegale, precum torrente sau site-uri pornografice si ca pentru a fi deblocat este necesar sa efectueze un virament intr-un cont. O particularitate a acestei metode este faptul ca aparatul ramane blocat chiar si dupa restartare, necesitand restaurarea setarilor din fabrica a telefonului sau reinstalarea sistemului de operare.
Pentru a evita posibilitatea de a deveni victima unei astfel de tentative, trebuie avut in vedere faptul ca nicio companie nu solicita date personale prin telefon, in plus furnizorul de telefonie detine deja aceste date si le solicita numai in momentul in care abonatul il contacteaza si numai in scopul de a se asigura ca persoana care apeleaza este intr-adevar titularul. In ceea ce priveste participarea la o tombola sau la un concurs, datele sunt solicitatea intotdeauna inainte de desemnarea castigatorilor. In plus, inainte de a furniza datele oferite este recomandata verificarea autenticitatii solicitarii prin contactarea companiei in numele careia sunt solicitate datele prin canale oficiale: site, numar desemnat pentru relatii cu clientii.
De asemenea, indiferent daca o persoana a fost victima unei escrocherii sau a observat din timp tentativa de fraudare, este recomandat ca aceasta sa se adreseze Politiei Romane pentru a ajuta la oprirea acestor practici prin gasirea si pedepsirea vinovatilor.