„Viitorul este acum” a marcat esenta conferintei. Nu, nu este vorba despre vreun indemn cu conotatii spirituale de a trai momentul prezent ci de revolutia new media pe care Jeff MacIntyre o semnala cu entuziasm si dinamism in cadrul conferintei MoJo Mania organizata de Centrul pentru Jurnalism Independent pe 1 noiembrie.
Fie ca vrem, fie ca nu vrem, fie ca putem sa ne adaptam sau nu, noile tehnologii sunt instrumente care revolutioneaza modul de a face jurnalism si de a comunica in era digitala. Jeff MacIntyre a vorbit despre necesitatea ca jurnalistii sa se indrepte mai mult catre new media, care presupune adoptarea tehnologiilor mobile si performante ce permit jurnalistilor sa aduca publicului „continut care produce rezultate”.
New media si comunicatiile mobile sunt acum pe buzele tuturor, transformandu-ne in consumatori de internet pe zi ce trece mai mult, digitalizand aproape orice actiune si interactiune. Vrem sa trecem totul in online ca e mai simplu, rapid si la indemana, iar la aceasta „lucrare” gigantica contribuim cu totii.
Spre deosebire de media traditionala, controlata in cea mai mare parte de anumite cercuri de influenta economica & politica, new media – avand la baza internetul – este accesibila tuturor, nu numai asa-zisei elite. Tocmai acest lucru trebuie sa inteleaga media traditionala si anume ca utilizatorul vrea sa ia parte la tot ce se intampla in jurul lui, sa se implice activ, sa ofere feedback la tot ceea ce vede pe internet si mai mult, utilizatorul vrea sa devina furnizor de continut datorita oportunitatilor pe care acum internetul si tehnologiile de banda larga i le pune la dispozitie.
Problema apare atunci cand jurnalistii se vad fara menire datorita practicilor asa-zisului „jurnalism cetatenesc”, care de cele mai multe ori este neprofesionist dar care castiga teren. De aceea, jurnalistii din new media sunt nevoiti sa se adapteze primii la mobilitatea pe care o ofera noile tehnologii cum ar fi smartphone-ul si tableta si sa invete sa produca continut care atrage atentia, sensibilizeaza publicul si ii ofera posibilitatea de a participa si empatiza cu ceea ce se intampla in cealalta parte a lumii.
Jurnalistul are acum la indemana alte instrumente pe care trebuie sa le foloseasca cu profesionalism si care il implica mai mult si mai direct in viata sociala intrucat nu ii mai sunt necesare echipamente greu de transportat si in plus o echipa de oameni care sa transmita o informatie. El singur este producatorul intregului mesaj si impreuna cu device-urile mobile isi creeaza continutul original care ii asigura supravietuirea intr-un mediu competitiv.
Jeff MacIntyre a prezentat o serie de instrumente si aplicatii care pot fi utilizate cu succes in jurnalismul mobil, el insusi fiind un exemplu de producator de continut video pentru platforme de stiri americane renumite dar si fondatorul companiei Content Media Group care se bucura de un real succes.
Intr-o societate hiperconectata la tehnologie, mobilitatea pare deviza jurnalismului. Este necesar acum sa fii extrem de mobil si pregatit sa surprinzi in cateva frame-uri esenta unei povesti care trebuie postata online cat mai repede. Cu cat esti mai dinamic si dotat cu instrumente digitale mobile menite sa iti usureze munca cu atat vei reusi mai bine ca mesajul tau sa fie receptat de catre un public avid dupa informatii.
Mania jurnalismului mobil implica aspiratia jurnalistului de a se folosi de noile tehnologii pentru a crea continut original si a-l oferi publicului pe internet, spatiu virtual care capata cea mai mare vizibilitate in detrimentul televiziunii, radioului si presei scrise.