S-a vorbit destul de mult in ultimii ani despre televiziunea digitala, insa aproape deloc despre radioul digital. Astfel, voi incerca in cele ce urmeaza sa aduc cateva informatii utile referitoare la transmisia si receptia programelor radio in format digital.
Putina istorie
Radioul digital in format DAB (care inseamna digital audio broadcast) a inceput in Europa in anii ’80 ca un proiect de cercetare menit sa ofere nu doar o calitate mai buna a sunetului transmis pe unde radio, dar si informatii care sa poata fi afisate pe ecranele aparatelor de radio. Primul post de radio digital a fost lansat in Norvegia in 1995, fiind urmat aproape imediat de BBC in Marea Britanie.
Principala diferenta dintre radioul analogic si cel digital consta in lungimea mai mare de unda pe care emite cel de-al doilea. Aceasta face ca transmisia sa fie mai stabila si de mai buna calitate. In plus, simultan cu emisia audio, pe acelasi canal se pot transmite date care apar afisate pe ecranele radiourilor digitale. Acestea pot fi imagini, filme, animatii, prezentari si altele.
Vom putea utiliza aparatele actuale pentru a asculta radiourile digitale?
Din pacate, nu. Va trebui sa achizitionati un aparat de radio digital. Acestea exista in toate formele si marimile, avand diferite caracteristici si preturi. Unele au si radiouri analogice incluse, altele pot fi alimentate si cu baterii, fiind portabile.
Exista modele de radiouri digitale care ofera posibilitatea de a opri sau inregistra emisiunile, deci au butoane de Play, Pauza, Rewind si Record.
Unele receptoare permit cautarea posturilor de radio dupa nume in loc de frecventa asa cum ne-am obisnuit.
Alte aparate au si ceas cu alarma, CD player, MP3 player sau dock pentru conectarea telefoanelor mobile.
Cele mai mici radiouri digitale sunt de marimea unui telefon mobil, fiind portabile si se pot reincarca sau alimenta cu baterii. Cele mai mari si mai sofisticate sunt de marimea unor combine audio cu boxe care asigura un sunet de inalta fidelitate.
Indiferent de marime si pret, toate au un ecran pe care puteti urmari numele postului de radio, al emisiunii si al prezentarilor, titlul melodiei sau coperta discului difuzat, programul zilei, rezultate sportive, vremea, scurte filme si animatii precum si altele.
Cam cat costa un asemenea aparat?
In prezent exista zeci de modele avand preturi intre 30 si 1000 de dolari*. Acestea pot fi achizitionate de la majoritatea magazinelor specializate in produse electronice sau de la raioanele de muzica ale supermarketurilor.
Am putea asculta radiourile digitale si in masina?
Sigur ca da, marii producatori de automobile precum Toyota, BMW, Audi, Landrover si Lexus au inceput deja sa ofere masini avand aparate digitale ca dotare standard. O alta optiune ar fi sa va cumparati un radio digital care poate fi instalat in locul celui existent.
Ce alte posibilitati vom avea pentru a asculta programele de radio in format digital?
Ascultatorii vor putea receptiona programele transmise in format digital si pe telefoane mobile mobile sau tablete, fiind suficient sa instaleze pe acestea o aplicatie specifica. De asemenea, mai putem recurge la televizoarele digitale sau la receptoarele de televiziune prin cablu.
*Preturile sunt valabile pentru piata din Australia
In Australia, emisiunile de radio in format digital au inceput in 2009 cu SBS si ABC, intentia fiind renuntarea completa la formatul analogic in urmatorii ani, asa cum se procedeaza deja cu televiziunea analogica, ale carei programe vor fi inchise la finalul acestui an dupa trecerea la formatul digital.
Programele de radio ale SBS vor putea fi urmarite si de la televizoarele digitale sau de la receptoarele de televiziune prin cablu. Pentru aceasta trebuie sa selectati canalul 39 pe televizoarele digitale sau pentru cablu TV, canalul 868 pe Foxtel sau 41 pe Austar.