Aproape 10 milioane de conexiuni de telefonie mobila si peste 7,5 milioane de conexiuni de internet mobil au fost afectate de incidente de securitate in cursul anului 2013.
ANCOM a dat publicitatii un Raport din care reiese foarte clar ca telefonia mobila si internetul mobil sunt cele mai vulnerabile tipuri de comunicatii in ceea ce priveste securitatea retelelor si serviciilor. Practic, aproape jumatate din conexiunile de telefonie mobila au fost afectate de incidente cu impact major care au facut imposibila comunicarea respectivilor utilizatori.
Nici comunicatiile fixe nu au stat prea bine, fiind afectate 2,3 milioane de conexiuni de telefonie fixa si sub 1 milion de conexiuni de internet fix si de televiziune prin cablu, insa de departe un serviciu fix, indiferent de tipul acestuia este de preferat atunci cand mobilitatea nu este stringent necesara.
Conform ANCOM, aproape 40% dintre incidente au avut cauze interne furnizorilor de comunicaţii (erori de sistem software sau hardware, erori umane generate de configurarea si operarea gresita a echipamentelor), majoritatea de peste 60% fiind insa determinate de factori externi (intreruperea alimentarii cu energie electrica sau sectionarea accidentala a fibrei optice, fenomene naturale, furturi de cabluri etc.). Desi erorile de sistem si actiunea unor terte parti sunt responsabile pentru cele mai multe incidente raportate la nivelul anului 2013 (75%), incidentele cu cea mai mare durata de rezolvare au fost provocate de fenomene naturale si actiuni rau-intentionate.
89% dintre incidentele raportate ar fi putut impiedica sau perturba apelurile de urgenţa la numarul 112, dat fiind ca cele mai multe dintre incidentele din 2013 au vizat serviciile de telefonie mobila. Totusi, utilizatorii au putut apela numarul unic pentru apeluri de urgenta pentru ca apelurile au fost preluate de alte statii de baza din retea, neafectate de incident sau de un alt furnizor de telefonie mobila cu acoperire in zona, astfel incat nu au fost inregistrate probleme in acest domeniu.
Informatiile pe baza carora ANCOM a intocmit acest raport au fost furnizate de catre operatorii de comunicatii electronice care, incepand cu anul 2013, au obligatia de a raporta catre Autoritate toate incidentele care au o durata mai mare de o ora si care afecteaza cel putin 5.000 de conexiuni.