Tantalul face parte dintre cele mai cautate materii prime pe plan international. Este intalnit mai ales in condensat orii electrolitici, ce pot fi gasiti in telefoanele mobile sau in calculatoare. Intr-o parte mai mica este folosit pentru producerea de armament si aparatura medicala.
Boom-ul inregistrat de telefoanele mobile, precum si evolutia pietei calculatoarelor, dar si intrebuintarea acestuia la „Playsta-tion”-urile de la Sony si „Gameboy”-urile de la Nintendo, au aruncat preturile pe piata mondiala in aer: la bursa metalelor din Londra, valoarea unui kg de tantal a crescut intre februarie 2000 si ianuarie 2001 de la 180 la 950 de euro. Adica de/peste 5 ori.
Ce este de fapt tantalul?
Tantalul este un element metalic rar, avand simbolul chimic Ta. In natura, tantalul se gaseste mai ales sub forma de oxid de tantal (tantalit, Ta2O5) in combinatie cu niobiul (columbit, Nb2O5). Cele mai mari rezerve se intalnesc in Australia, Brazilia, Canada si Africa, iar acolo, mai ales in Republica Congo (fostul Zair).
In Congo, combinatia colombo-tantalit este denumita pe scurt coltan. Coltanul este exploatat manual sau cu ajutorul unor unelte simple din sedimentele aluviale si eluviale (sedimente produse de apele curgatoare sau de eroziunea solului datorita agentilor atmosferici). Arata ca un nisip gri murdar sau ca pietrisul. Tantalul este f oarte dur, are o den sitate ridicata si este extrem de stabil la actiunea caldurii excesive, a ruginei sau a acizilor. De aceea este mai potrivit decat oricare alt metal pentru fabricarea aliajelor, care sunt utilizate la producerea aparatelor chirurgicale, a armamentului de tehnologie ridicata, a reactorilor atomici, a lentilelor pentru aparatele de filmat si a aparatelor de vedere pe timp de noapte.
Cea mai mare parte a productiei mondiale este constituita din condensatorii electronici (componente minuscule pentru memorarea sarcinilor electrice) folositi la telefoanele mobile, computere, play-station-uri, dar si senzori de detectare a incendiilor si autovehiculelor.
Tantalul a fost descoperit in anul 1802 de un chimist suedez pe nume Eckberg. El aproape ca era disperat ca descoperirea metalului rezistent la acizi decurgea atat de greu. Din acest motiv si-a denumit descoperirea dupa zeul grec Tantal, care, in mitologie, se spune ca era condamnat in lumea de apoi la chinuri vesnice. De unde acest nume care pare astfel foarte potrivit.
Pana la 80 de procente din productia mondiala provin din Congo, unde tantalul este obtinut dintr-un minereu numit coltan. In estul tarii, deci in centrul zonei de conflict, acesta reprezinta cel mai cautat minereu si, de aceea, de cele mai multe ori se poarta lupte in jurul lui. Militarii si rebelii din toate fractiunile se lupta pentru suprematia asupra minelor. Aici, coltanul este exploatat de populatia civila – in parte de copii – cu mainile goale sau cu unelte rudimentare, de aici ajunge de multe ori pe cai dubioase pe piata mondiala.
„Acesta este cercul vicios al razboiului” analizeaza raportul ONU acest jaf al materiei prime. „Coltanul da posibilitatea armatei ruandeze sa-si continue prezenta in Congo. Armata protejeaza firme si indivizi care exploateaza minereul. Acestia isi impart profiturile cu armata, care creeaza din nou mediul necesar continuarii exploatarii.”
Nu stiam ca australia produce asa ceva…interesting
imm interesant nu stiam ca Tantalul e folosit la calculatoare 😀