Atât de fani încât și-au numit copilul Xiaomi

Am mai întâlnit până acum o mulțime de cazuri în care fanii companiilor și-au tatuat logo-ul sau numele acestora pe corp, și-au numit copiii după numele companiei sau și-au schimbat numele pentru a primi produse moka de la companie. Gen, îți schimbi numele în „iPhone 5S” pentru a primi un iPhone 5S pe gratis, iar asta nu te va costa niciun ban, ci te va urmări toată viața, vei trăi cu numele ăsta și lumea te va evita ori își va bate joc de tine la modul „iPhone 5S, ești cam neproductiv azi, nu te mai ține bateria sau?”. Avem

Se lucrează la volocopter

Pe scurt, volocopterul este un taxi care te va duce oriunde ai nevoie, în timp foarte scurt, iar asta pe calea aerului. Sună bine, nu? Bine, mai puțin pentru cei care au frică de înălțimi, însă pentru restul sună bine. Cu siguranță sună bine, mai ales pentru locuitorii Bucureștiului, care scrâșnesc din dinți imediat cum pleacă la muncă, că e trafic infernal și nu ajung în timp util unde și-au propus. Un start-up german are de gând să revoluționeze transportul urban, iar asta printr-o mașină zburătoare care va putea fi utilizată în regim de taxi/Uber, pentru a transporta până și

Despre Elon Musk și experimentele secrete ale acestuia: citirea gândurilor

Neuralink, companie deținută de către Elon Musk, a trimis o scrisoare către oficialii din San Francisco, iar în această scrisoare se precizează faptul că compania testează niște implanturi care ar putea citi gândurile. În urma acestui experiment inedit, oamenii ar putea avea abilități mentale la care doar au visat, asemănătoare cu cele ale unei Inteligențe Artificiale. Incipitul experimentelor a început deja, cum este de așteptat, pe cobai. În scrisoare se prezintă și planurile pentru construirea unei săli de dimensiuni modeste de operație, cât și pentru o încăpere pentru găzduirea cobailor. Ce era știut deja este faptul că anul trecut a

Este de necrezut! Iată ce se întâmplă cu statuile de pe Insula Paștelui

Printre multe alte lucruri, încălzirea globală pune în pericol statuile uriașe de pe Insula Paștelui. Insula Paștelui este din ce în ce mai afectată de creșterea nivelului mărilor, iar până în anul 2100, nivelul apei va crește cu aproximativ 2 metri, lucru care va face ca statuile gigantice de pe insulă să dispară complet pe viitor. Nimeni nu știe de ce au fost ridicate aceste statui, iar metoda prin care au fost ridicate reprezintă și ea un mister. Coloniștii olandezi au descoperit insula în anul 1722, iar istoricii încearcă de foarte mult timp să afle ce s-a întâmplat cu primii

Despre întinderea maximă a banchizei polare din acest an

Gheata marina arctica se topeste in fiecare primavara, dupa ce de la sfarsitul lunii febarurie pana pe la jumatatea lunii martie atinge un maximum de intindere. Se pare ca anul acesta, intinderea maxima a acestei banchize polare a fost printre cele mai mici intinderi inregistrate pana-n prezent. Cercetatorii au declarat ca a fost a doua cea mai mica intindere din ultimii 39 de ani, iar recordul in ceea ce priveste cea mai mica intindere maxima a banchizei polare a fost inregistrat chiar primavara trecuta. Potrivit masuratorilor facute din satelit, pe 17 martie, in momentul in care banchiza a avut cea

Telekom anunță internet nelimitat 4G pentru cartelele prepay

Cei de la Telekom au anunțat pe la sfârșitul anului trecut că vor oferi internet nelimitat 4G la orice tip de abonament. Acum, la vreo 5 luni distanță, aceștia au anunțat faptul că începând de azi vor oferi internet nelimitat 4G și clienților care folosesc cartele PrePay. Internetul nelimitat 4 G se activează dacă ai activă una dintre opțiunile N5/N6, unde ai nelimitat minute și mesaje în rețea, 1500/2000 de minute și mesaje naționale, 100/200 de minute internaționale mobil, cât și 5/6 GB trafic de date. Pe lângă astea, internetul nelimitat 4G va fi primit în mod gratuit, ca un

(P) Admiral, una dintre cele mai bune platforme cu jocuri de cazinou și pariuri sportive

Nu știu câți dintre voi ați auzit detalii despre Admiral, însă dacă sunteți pasionați de pariuri sportive și de jocuri de cazinou, atunci articolul ăsta a picat ca de minune pentru voi, asta fiindcă aici o să discut despre una dintre cele mai bune case de pariuri sportive online din țară. Deși Admiral a apărut pe piața online locală în luna iulie a anului trecut, se pare că platforma a adunat o mulțime de jucători în acest timp, care este unul relativ scurt. Platforma este autorizată, iar pasionații de pariuri sportive și de jocuri de noroc au intrat încă de

Una dintre cele mai mari greșeli făcute de către Facebook

Facebook a lansat în urmă cu 5 luni un algoritm care separă postările în care nu se investeau bani. Prin urmare, dacă nu băgai niciun ban în postările de pe pagina de facebook, atunci audiența ta era scăzută drastic, indiferent dacă aveai 100 de likeuri sau 300.000 de like-uri la pagină. Utilizatorii aveau două newsfeed-uri – Explore Feed și News Feed-ul normal. În primul dintre ele, oamenii găseau postările nepromovate, iar în cel de-al doilea, oamenii vedeau link-urile promovate și link-urile distribuite de prieteni. Aceasta schimbare a feed-urilor a fost disponibilă în 6 țări – Serbia, Slovacia, Sri Lanka, Bolivia,

Wonder Women ale României

Ne mândrim în fiecare zi cu voi – femeile, însă astăzi este o zi specială: este ziua voastră, a fiecăreia dintre voi și vrem să vă arătăm cât de mult însemnați pentru noi și pentru istorie. Tehnologia nu a fost din totdeauna, dar voi ați ajutat să devină ceea ce e. Fiecare femeie are un model profesional, însă puțini știu că de cele mai multe ori femeia în România a muncit de mult mai multe ori pentru realizările de-a lungul timpului, fiind propriul său model.   3 femei care ne-au impresionat și de care vrem să povestim astăzi:   Ana

Reforma drepturilor de autor in UE – principalele modificari fata de vechea Directiva

Pe 16 iunie Comisia de Afaceri Juridice (JURI) a Parlamentului European s-a intrunit pentru a vota raportul intocmit de europarlamentara Julia Reda privitor la reforma drepturilor de autor in UE.

Raportul intocmit de Julia Reda este destul de consistent iar propunerile facute ar fi imbunatatit serios legea drepturilor de autor in Uniunea Europeana.

Cu toate astea nu toate punctele raportului au primit vot pozitiv, insa era oarecum de asteptat avand in vedere modul in care politicienii inteleg sa-si faca datoria fata de cetateni.

Pentru a oferi publicului roman mai multe informatii (in limba romana) despre acest raport, urmarile votului din 16 iunie si ce e de facut in continuare am realizat un scurt interviu cu Alex Lungu, fondatorul proiectului Copy-me.org. Interviul poate fi citit mai jos.

1. La nivelul Parlamentului European s-a luat in calcul modificarea legislatiei privind drepturile de autor. Europarlamentara din partea Partidului Pirat din Germania, Julia Reda, a realizat un raport cu aspectele din legislatia drepturilor de autor ce trebuiesc imbunatatite. Explica-ne te rog, pe scurt, avantajele raportului.

Avantajele raportului erau foarte multe. De la eliminarea blocarii pe criterii geografice, la acordarea dreptului la citate audio-video, pana la dreptul la panorama sau legalizarea partajarii de fisiere.

E primul astfel de raport dezbatut vreodata in Parlamentul UE, si pe motivul asta il consideram foarte important.

2. Știu ca echipa Copy-me a sustinut inca de la inceput raportul propus de Julia Reda, printr-o petitie pe situl vostru oficial iar ulterior v-ati implicat in promovarea si sustinerea amendamentelor propuse prin intermediul campaniei Copywrongs.eu.

Spune-ne te rog despre petitie, campania Copywrongs.eu si cum ati legat colaborarea cu echipa europarlamentarei ?

Pe scurt, am aflat de raport de cand inca se lucra la el si am incercat sa tinem pasul cu evolutia lui.

Am facut o petitie de sustinere pe care am inaintat-o membrilor romani din Comisia care-l dezbatea. Membri care ori nu s-au sinchisit sa ne raspunda, ori ne-au raspuns foarte vag si neinformat.

Apoi am fost abordati sa lucram chiar la situul de campanie, pentru care am reusit sa cream un video si mai apoi sa traducem textele in romana.

3. Pe 16 iunie Comisia de Afaceri Juridice (JURI) s-a intrunit pentru a vota asupra raportului lui Julia Reda insa pentru a primi un vot favorabil au trebuit facute anumite compromisuri. Ce am castigat noi cetatenii UE in urma acestui vot si ce am pierdut ?

S-au introdus cateva exceptii bune : legalizarea colectiilor digitale din librarii si arhive / imprumutul de carti electronice (eng. e-book) din aceste colectii, legalizarea minarii de date (data-mining) in scopul cercetarii, cat si introducerea protectiei autorilor impotriva contractelor abuzive.

Din pacate, interesele politice sunt mai mari decat interesul publicului, asa ca multe din propuneri au fost cu totul scoase din raport :

  • S-a sters efectiv paragraful in care se vorbea de cele cateva sute de mii de utilizatori si autori care isi exprimasera parerea despre importanta adaptarii legilor la realitatile existente
  • Nu s-a acceptat armonizarea exceptiilor pe toata suprafata UE – lucru care ar fi rezolvat multe din problemele de licentiere cu care orice creator, distribuitor si avocat se lovesc zilnic (legile dreptului de autor se opresc la fiecare granita)
  • Nu s-a acceptat flexibilizarea legilor astfel incat o noua tehnologie sa nu fie automat declarata ca ilegala
  • Nu s-a acceptat reducerea protectiei la 50 de ani dupa moartea autorului, lucru care adanceste „gaura neagra a secolului XX” in care o mare parte din istoria culturala a lumii dispare – pentru ca 99% din lucrari nu mai sunt viabile comercial dupa 20 de ani, dar inca sunt protejate pentru cel putin inca 70 (nu avem de unde sa le cumparam si e ilegal sa le folosim)

Pentru ca oricine putea veni cu amendamente, s-a ajuns chiar la oribila situatie in care unele din propunerile originale au fost inlocuite cu lucruri mai grave :

  • in loc de punctul in care se vorbea de importanta legalizarii dreptului la panorama (in unele tari si in Romaania trebuie sa ceri dreptul arhitectului pentru a publica o fotografie cu o cladire sau statuie), s-a votat amendamentul care vorbeste de dreptul expres pe care fotografii trebuie sa-l ceara detinatorilor de drepturi
  • citarea audio-video s-a respins cu totul – ceea ce inseamna ca un creator pe Youtube, Soundcloud sau orice alta platforma care foloseste mici fragmente din alte lucrari inca este pe partea gresita a legii

Dar ce-i drept s-au votat negativ si multe amendamente care ar fi transformat acest raport in total opusul sau. Tragand linie insa, castigul pentru public si autori este minor fata de ambitia initiala a proiectului, dar este primul pas mare spre reforma drepturilor de autor.

4. Raportul va fi de asemenea supus votului si pe data 9 iulie, insa atunci vor vota asupra lui toti membrii Parlamentului European. e mai poate schimba ceva intre timp si ce mai putem face noi, cetatenii Uniunii Europene in aceasta privinta ?

În primul rand, cei interesati ar fi bine sa citeasca propunerile raportului si sa-i inteleaga avantajele si de ce sunt cruciale pentru cultura si secolul in care traim. În al doilea rand, o sustinere masiva pentru libertatea de panorama ar putea schimba amendamentul care i se opune.

Exista deja o petitie cu 35.000 de semnaturi care va fi inaintata Parlamentului inainte de votul plenar. Cred ca merita urmarita evolutia raportului macar pentru a intelege cum se fac jocurile in politica.

(sursa: gnuvideo.ro)

Reply