Defrișările sunt o adevărată problemă la nivel global. Aproximativ 15 miliarde de copaci sunt tăiați în fiecare an. Conform Organizației Națiunilor Unite, 17% din emisiile de carbon din lume sunt datorate defrișărilor – mai mult decât emisiile de carbon din întregul sector al transporturilor. Dar ce ziceți dacă am planta copaci cu ajutorul dronelor?
Cele mai multe păduri sunt defrișate pentru obținerea terenurilor propice agriculturii, necesare hrănirii unei populații în creștere.
Însă, o soluție realistă pentru problema despăduririlor este propusă de un startup din UK, numit BioCarbon Engineering. Firma argumentează că utilizarea dronelor pentru replantarea și restaurarea pădurilor este viitorul. Conform directorului executiv al companiei, Lauren Fletcher, singura modalitate de a lupta împotriva defrișărilor este reîmpădurirea la scară industrială.
Planul pus la punct de BioCarbon Engineering este destul de simplu: primul pas constă în crearea unei hărți 3D a zonei ce urmează să fie reîmpădurită, cu ajutorul dronelor. Pentru al doilea pas, este realizat un model adecvat, pentru însămânțarea terenului respectiv, ținând cont de particularitățile sale.
Următoarea etapă constă în împrăștierea semințelor germinate, tot cu ajutorul dronelor. Acestea vor fi mult mai eficiente decât un elicopter, putând zbura la 1-2 metri deasupra solului. Odată plantarea realizată, dronele vor execută zboruri regulate deasupra terenului nou însămânțat, pentru supravegherea culturii.
Conform directorului executiv al companiei, Lauren Fletcher, există anumite situații când plantarea manuală este cea recomandată. În schimb, sunt multe alte cazuri în care dronele pot ajuta și spori eficiența radical.
De exemplu, în medie, un agricultor poate planta aproximativ 3000 de semințe pe zi. Cu ajutorul dronelor, ar putea fi plantate peste 36.000 de semințe pe zi. Mai mult, BioCarbon Engineering urmărește creșterea acestui număr până la 100.000 de semințe pe zi, în viitorul apropiat.
Mulți dintre noi poate că privim reîmpădurirea ca pe o activitate simplă, menită să ne facă să ne simțim bine. În schimb, protejarea pădurilor actuale precum și reîmpădurirea zonelor defrișate sunt procese vitale. În primul rând, plantarea copacilor adaugă substanțe nutritive în sol. În al doilea rând, pădurile aprovizionează orașele cu apă, acționând ca niște bureți giganți. Nu în ultimul rând, vegetația contribuie la încetinirea încălzirii globale, copacii absorbind dioxidul de carbon din atmosferă.
Așa cum au declarat reprezentanții firmei BioCarbon Engineering, reîmpăduririle eficiente ar putea deveni realitate la nivel mondial:
Prin plantarea pe care ne-o dorim[…] putem avea un impact real pe termen lung. Sperăm să facem multe lucruri bune în lume.
Un mare plus este faptul că dronele utilizate de BioCarbon sunt comerciale, fiind apoi modificate. Așadar, tehnologia este la îndemână, iar costurile de achiziție și exploatare vor scădea cu siguranță, în următorii ani.
Surse: www.wired.com