Rajesh Rao crede ca cel mai bun tip de robot care te poa te ajuta este cel care iti intelege gandurile. De fapt, omul de stiinta este mai mult decat un sustinator al robotilor care isi controleaza mintea, el ocupandu-se si de antrenarea robotilor doar prin puterea gandurilor.
Echipa lui Rajesh Rao, din cadrul Universitatii din Washington, spera sa duca tehnologia BCI (brain computer interface) la nivelul urmator prin incercarea de a-i invata pe roboti noi capacitati prin semnalele creierului.
Robotii inlocuitori care ofera persoanelor paralizate libertatea de a explora mediul inconjurator, manipula obiecte sau pur si simplu libertatea de a aduce obiecte a fost scopul cercetarilor BCI pentru o perioada indelungata. Echipa doctorului Rao a inceput prin programarea unui robot humanoid cu comportamente simple, pe care apoi utilizatorii le puteau selecta purtand o casca electroencefalograma (EEG) care alegea activitatea lor mentala. Creierul genereaza apoi P300 sau P3, semnal involuntar, de fiecare data cand recunoaste un obiect, acest semnal fiind cauzat de milioane de neuroni.
Aceasta a fost folosita de multi cercetatori din toata lumea pentru a crea aplicatiile de baza ale tehnologiei BCI (brain computer interface) care permit utilizatorilor sa pronunte un cuvant, sa identifice imagini, sa selecteze butoanele intr-un mediu virtual si, mai recent, chiar sa cante intr-o orchestra sau sa trimita mesaje pe Twitter.
Creand o interfata creier-robot cu a devarat adaptabila care sa permita pacientilor paralizati sa isi invete robotii sa realizeze ceva ar putea fi de un real ajutor, eliberandu-i de nevoia de a folosi un mouse si o tastatura ori touchscreen, create pentru utilizatorii care nu sufera de dizabilitati grave.
Robert Jacob, profesor de informatica la Tufts University, spune ca “Are sens sa inveti un robot un set de sarcini de un nivel mai ridicat si apoi sa-i ceri robotului sa le realizeze in locul tau fara a le descrie in detaliu de fiecare data”.
Cel mai nou prototip de robot al doctorului Rao este “Mitra” care inseamna “prieten”. Este un humanoid care poate sa mearga, sa caute obiecte familiare si sa ridice ori sa scape obiecte. Acum echipa urmareste sa construiasca o tehnologie BCI care poate fi utilizata pentru a-l antrena pe Mitra sa mearga catre diferite locatii in interiorul unei camere.
“Din anumite puncte de vedere, creierele noastre au invins deja cateva din limitarile trupului uman cu ajutorul masinilor si avioanelor care calatoresc mult mai rapid decat daca am merge pe jos, prin intermediul telefoanelor cu care comunicam mult mai departe si mai rapid, si al internetului care stocheaza mult mai multa informatie decat ar putea vreodata sa retina un creier uman”, a afirmat Rao.
Cu alte cuvinte, aceasta tehnologie poate fi un pas important in evolutia tehnologica daca se tine cont de principiile etice, caci intr-o altfel de situatie viata umana ar putea fi grav afectata. A se viziona filmul animat WALL-e (realizat de Pixar Animation Studios), care este foarte sugestiv in aceasta directie (mai jos gasiti un fragment foarte relevant). Tehnologia vine sa ne ajute dar nu vrem sa faca totul pentru noi, adica sa devenim „legume” si sa consumam in continuare cat mai mult. (BBC)
inca putin si vor iesi roboti la fel ca oameni
wow :))
asta da:D
ii un fel de cititor de minciuni asta :))
ma bucur ca a aparut si chestia asta :))
mna, ce sa facem ramanem uimiti de ce ii trasare pe unii :))
ma cam sperie chestia asta…incet-incet nu o sa mai avem nici un strop de intimitate