Delegatia Romaniei la WCIT 2012 sustine libertatea si neutralitatea Internetului, respingand propunerile de schimbare a sistemului de guvernare a internetului lansate in cadrul Conferintei Mondiale privind Telecomunicatiile Internationale din Dubai desfasurata in perioada 3-14 decembrie.
Ministrul Comunicatiilor, Dan Nica, a afirmat ca expansiunea internetului din ultimul deceniu este o dovada a succesului, iar Romania apara si promoveaza principiile pietei comune bazate pe o concurenta reala, neutralitate tehnologica, transparenta etc.
Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI) impreuna cu Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) a organizat pe 6 septembrie 2012 o Reuniune de Informare cu privire la pozitia pe care o va avea Delegatia Romaniei la Conferinta Mondiala privind Telecomunicatiile Internationale (WCIT 2012) organizata de ITU. Cu aceasta ocazie, ministrul Dan Nica a declarat:
„Vom reafirma cu putere ca neutralitatea si libertatea internetului sunt punctele pe care le sustinem. Credem ca nu este cazul ca Uniunea Internationala a Telecomunicatiilor sa se ocupe si de aceasta problema. Ea trebuie sa ramana sub autoritatea unor organisme internationale de tip multi-stakeholder, care si-au facut un renume deja”.
„Incercari de punere sub control a Internetului au existat si probabul vor mai exista, Importanta este rezistenta pe care noi o avem in fata unor astfel de tentative. Vizavi de dezbaterile care au loc in foruri internationale (UIT, ICANN), castigator va fi interesul public si interesul general, care este pastrarea neutralitatii si independentei Internetului, a mentionat ministrul Dan Nica cu ocazia unui interviu televizat in octombrie 2012”.
Pozitia Romaniei cu privire la guvernarea Internetului este una cat se poate de clara: drepturile si libertatile fundamentale ale omului sunt respectate fara exceptie, inclusiv libertatea de exprimare si informare pe internet.
Privitor la Reglementarile Internationale de Telecomunicatii, ministrul a afirmat ca au ajutat la dezvoltarea industriei internationale de telecomunicatii inca din 1988 si pana in prezent. Cu toate acestea, este necesara doar actualizarea unor reglementari care nu mai au aplicabilitate astazi dar nu si extinderea unor prevederi si catre Internet si securitatea informatica. Astfel, gestionarea Internetului de o singura organizatie internationala (s-a propus la WCIT 2012 ca aceasta sa fie Natiunile Unite) va influenta negativ libertatea de exprimare, a afirmat Dan Nica.
Prin aceasta pozitie, Romania garanteaza respectarea principiilor societatii deschise, a drepturilor si libertatilor cetatenesti si a unei piete libere si transparente.