In data de 20 februarie 2014 a avut loc la Hotelul Intercontinental, prima editie a Romanian Cloud Forum, organizat de Asociatia Romana pentru Cloud Computing – RoCloud. Evenimentul a reusit sa aduca la un loc actori importanti din piata Cloud, atat din Romania, cat si la nivel european.
Au fost astfel printre vorbitori s-au numarat furnizori importanti, din tara noastra, dar si din Uniunea Europeana. Prima prezentare a apartinut lui Walter Van Uytven, Director Canale Cloud si ICT al Belgacom, principalul furnizor de servicii IT pe sectorul Business to Business, din Belgia si unul dintre cei mai importanti colaboratori ai Comisiei Europene in domeniu. Expertul belgian s-a declarat optimist in ceea ce priveste piata de cloud la nivelul continentului, aratand ca aceasta se dubleaza de la an la an, tot mai multi clienti apeland la toate cele trei segmente de dezvoltare cloud: IaaS (Infrastructure as a Service), SaaS (Software as a Service) si PaaS (Platform as a Service). In ceea ce priveste dezvoltarea companiilor si incheierea de parteneriate pentru oferirea celor mai bune servicii de cloud, Van Uytven a atras atentia asupra unui lucru interesant: Microsoft le este atat client, cat si competitor.
Vasile Voicu, director Management de Produs al Romtelecom, furnizorul de servicii cloud cu cea mai buna infrastructura din Romania, care acopera mii de localitati din tara noastra, a aratat ca unul dintre principalele beneficii ale utilizarii serviciilor de cloud este reducerea substantiala a costurilor pentru hardware. Astfel, a declarat oficialul Romtelecom, companiile mai mici pot oferi servicii mai bune, intrucat pot folosi o tehnologie care pana acum le era accesibila doar marilor companii care isi permiteau sa investeasca milioane de dolari in tehnica. Infrastructura Romtelecom cuprinde nu doar fibra optica, dar si cabluri de cupru si internetul mobil 4G oferit de Cosmote, care asigura clientilor sai mai multe optiuni de conectare la internet, chiar daca una dintre tehnologii nu este functionala pentru o anumita perioada de timp.
Din partea Comisiei Europene a vorbit Dan Chirila, ofiter de proiecte Software si Servicii-Cloud in cadrul DG Connect (Directoratul General pentru Retele de Comunicare). Comisia Europeana, nu are atat un rol de legislator in domeniu, cat unul de monitor si mediator. Prin Strategia Europeana pentru Cloud si prin programul Cloud for Europe, finantat de Comisie, Bruxelles-ul a incercat sa sprijine dezvoltarea cloud computing in regiune, prin stabilirea unor termeni simpli si corecti de functionare si prin garantarea protectiei datelor.
Margot Dor, director Dezvoltare Strategie in cadrul ETSI – Institutului European pentru Standardizare in Telecomunicatii, a explicat audientei modul in care Uniunea Europeana a incercat sa ofere pietei de cloud-computing un limbaj comun prin apelarea la institutul din care face parte pentru standardizare. In cadrul procesului s-a apelat la institutii, forumuri, organizatii si companii din toata lumea, atat din Europa, cat si din America, Japonia, Asia de Sud-Est sau America Latina, plecandu-se de la cazuri de lucru.
In partea a doua a zilei, au luat cuvantul alti furnizori de cloud importanti din Romania: Ymens, Softlead, Star Storage sau Cisco. Discutia a fost orientata mai mult spre tipologia clientilor si avantajele pe care le ofera cloud computing pentru clientii business.
Vom reveni cu amanunte.
Se va organiza un forum si in 2019? Daca da, as fi interesat sa particip.