Studiile realizate de Coface in domeniul tehnologiei arata ca infrastructura retelelor de telecomunicatii vor suferi modificari de amploare la nivel de conectivitatea wireless. Aceleasi analize arata ca se vor produce schimbari semnificative si in comportamentul consumatorilor si a obiceiurilor de utilizare a datelor.
Reprezentantii Coface sustin ca tehnologia 5G vine cu numeroase oportunitati si cu modele inovatoare de infrastructura electronica ce vor determina crestere economica importanta si lansare a unor noi modele de businessuri. Analistii preconizeaza si modificari de amploare pentru dispozitivele electronice si electrocasnice. De pe urma acestora vor beneficia deopotriva producatorii locali ce vor adera la tehnologia 5 G cat si consumatorii finali ce vor beneficia de viteza mai mare, volum mai mare de date si un numar mai variat de optiuni.
Implementarea tehnologiei 5G in Romania este conditionata inca de cadrul legislativ si de investitiile ce trebuie efectuate pentru realizarea infrastructurii, insa contributiile aduse de aceasta sectoarelor de tehnologie a informatie, agricultura, silvicultura, urbanism, servicii publice, sanatate vor fi extraordinare.
Modificarile de amploare vor fi observate in Romania odata ce sistemul 5G va deveni operational prin lansarea pe piata a unor dispozitive noi, capabile sa sustina acestea tehnologie, dar si a unor servici de realitate virtuala si a aplicatiilor de monitorizare live.
Chiar daca suportul tehnologic, produs de Huawei este considerat “atentat la siguranta nationala” datorita conflictului deschis pe care il are cu SUA in domeniul tehnologiei, si toate echipamentele produse de acestia continua sa fie supuse sub lupa, compania chinezeasca ramane principalul jucator la nivel mondial pe segmentul de tehnologie 5G.
Cand vine vorba de inovatie un lucru este cert, 5G este tot mai aproape iar Romania este una dintre primele tari care va beneficia de avantajele tehnologiei viitorului, licitatia pentru licente urmeaza sa aiba loc pana la sfarsitul anului.
O fi bun 5G pentru operatori, dar pentru populatie? Efectele asupra sanatatii nu sunt studiate suficient, dar nu au cum sa fie bune, cu atatea antene ce o sa fie instalate la fiecare intersectie, la fiecare colt de strada…