
In virtual, utilizarea simturilor e limitata, cel mai important fiind cel vizual
Comunicarea in “hipermodernitate” se realizeaza cu totul altfel decat in trecut. Internetul ne permite sa realizam lucruri fara sa le vedem de fapt, fara sa le atingem sau mirosim si, de asemenea, putem sa comunicam fara vreo prezenta fizica, permitandu-ne sa ne afisam in fata celuilalt asa cum dorim.
In modernitate, omul isi foloseste din ce in ce mai putin simturile pentru a se adapta la realitatea sociala, intrucat acestea sunt lasate pe seama tehnologiei. Atunci cand facem cumparaturi online, doar imaginea este cea care ne influenteaza decizia, intrucat restul simturilor (cel tactil sau olfactiv) nu-si mai gasesc utilitatea. Comunicarea prin chat nu transmite si tonalitatea vocii si mimica fetei, ceea ce duce de cele mai multe ori la interpretarea gresita a mesajului.
Daca la inceput poate parea ciudat sa achizitionezi o incaltaminte sau o rochie fara sa o probezi, totusi, lipsa timpului sau comoditatea omului modern il determina sa faca astfel de alegeri, gandindu-se ca nu are nimic de pierdut. Sau ar putea pretul mai scazut al produselor sa fie motorul cumparaturilor online?
In ceea ce priveste comunicarea pe internet pare o solutie ideala atunci cand persoanele dragi ne sunt la distanta iar internetul este singura sursa de a pastra legatura. Sunt de acord cu acest aspect, insa cum s-a ajuns de la aceasta nevoie de comunicare la exagerarea si abuzarea spatiului virtual pentru a ne permite sa vedem pe toata lumea chiar fara nicio legetura cu noi insine?
Se poate observa diferenta dintre o relatie de prietenie sustinuta mai ales prin internet si una in care te implici cu toata fiinta; daca prima se bazeaza strict pe privit si cel mult auzit, cea din urma, implica toate simturile: vazul, auzul, mirosul (pot mirosi impreuna un parfum sau o floare), gustul (pot manca impreuna) si simtul tactil (se pot imbratisa).
In ceea ce priveste simturile noastre pierdute, pentru unii nu ar fi nicio problema. Noutatea si extravaganta noilor tehnologii media ne incanta si ne atrag atat de mult incat nu mai tinem cont de ceea ce pierdem, de fapt cu greu constientizam ceea ce ni se petrece atunci cand suntem atat de legati de tehnologie. Traim cu sentimentul ca putem realiza orice in spatiul virtual, de la stabilirea unor relatii de prietenie pana la intalniri virtuale.
Pana unde ar putea sa “evolueze“ aceste lucruri si ce consecinte ar putea avea pe termen mai lun g? In orice caz, o viziune prea pozitiva este greu de imaginat intrucat “hipermodernitatea” reduce utilizarea intregului potential uman prin “robotizarea” actiunilor zilnice, elimina intr-o anumita masura relatiile naturale, spatiale si ritmul biologic al corpului, diminueaza frecventa interactiunilor intime zilnice.
cred ca problema cheie a omenirii este controlul simturilor .robotizarea actioneaza f negativ asupra sumturilor umane .creierul uman devine inactiv si de aici ruperea de trairile umane .hipermodernizarea aduce cu sine si elemente negative .este destul sa realizam ca prin consecintele sale omul pierde ratiune si acuza devieri comportamentale .umanistii au atras atentia la acest pericol global :devenim proprii nostri prizonieri .nu stiu in ce maniera se va rezolva acesta grava problema ,cert este ca lucrurile vor scapa de sub control.articolul tau este binevenit pt ca puncteaza o problema de maxima importanta .felicitari anca !!