Smartphone-urile consuma in medie de 24 de ori mai multe date decat un telefon obisnuit iar tabletele chiar de 120 de ori mai mult. Unii analisti ai pietei de IT considera ca 2013 va fi anul in care pana si IMM-urile vor folosi Big Data.
Este drept, nu la noi, unde 2013 va fi probabil anul virtualizarii, in anii care urmeaza se va trece masiv la cloud si nu peste multa vreme se va ajunge si la Big Data. De altfel IDC estimeaza ca in 2016 piata globala de Big Data va fi de 24 de miliarde de dolari.
Cisco estimeaza ca traficul de date din cloud va creste de 6 ori pana in 2016. O alta tendinta care prinde un contur tot mai real este Internetul obiectelor (Internet of Things). Daca astazi pe glob exista circa 50 de milioane de dispozitive interconectate, se estimeaza ca in 2015 numarul acestora va depasi 15 miliarde.
Am enumerat doar cateva dintre tendintele momentului. In orice parte am privi, un lucru este clar. Prelucram, transmitem si suntem nevoiti sa stocam volume din ce in ce mai mari de date si aceste volume cresc exponential, nu liniar.
Nu putine sunt intrebarile cu care se confrunta cei care trebuie sa administreze o astfel de problematica: cum sa inregistreze, prelucreze, arhiveze si sa administreze toate datele? sa le stocheze local sau distribuit? pe o infrastructura fizica sau pe o infrastructura virtualizata? pe o infrastructura proprie sau in cloud? ce nivel de redundanta sa asigure? ce nivel de protectie? cum sa asigure o functionare continua? ce strategii de recuperare, in caz de incidente, sa foloseasca? etc.
Conferintele de Tehnologie Agora sunt evenimente menite a prezenta solutii concrete pentru administratia publica centrala si/sau institutiile financiar-bancare, telecom, utilitati si marile companii. Conferintele de Tehnologie Agora sunt organizate in Bucuresti si se adreseaza factorilor de decizie si directorilor IT din marile corporatii.