Un studiu despre securitatea informatica realizat de Comisia Europeana, in perioada 10 -25 martie 2012, a dezvaluit ca aproape jumatate din romani nu au accesat vreodata internetul.
In UE ponderea este de doar 29% pe cand in in Romania aproximativ 47% din cetateni nu stiu ce e internetul. Cum se comporta romanii pe internet?
Studiul Cyber Security a intervievat aproape 26.593 de subiecti din care 1031 au fost din Romania. Datele arata ca 23% din subiectii care folosesc internetul fac aceasta de mai multe ori pe zi, iar in proportie de 94% navigarea pe web se realizeaza de acasa, urmand ca doar 31% sa utilizeze internetul la locul de munca.
Principalele motive pentru care romanii intra pe internet sunt: verificarea emailului 50% si citirea stirilor online 61%.
Romanii sunt interesati in proportie de 20% de achizitionrea bunurilor si serviciilor de pe web, pe cand restul europenilor in proportie de 53%.
In ceea ce priveste retelele sociale online, toate statele EU sunt la fel de active ajungand la un procent de 52%, urmand ca jocurile online sa fie atractia romanilor cu un procent de 40%, pe cand in EU doar pentru 27% din respondenti acestea reprezinta o motivatie de a accesa internetul.
Scopul studiului l-a reprezentat securitatea informatica. Acesta arata ca romanii isi iau cele mai mari masuri de precautie atunci cand utilizeaza emailul si retelele sociale online.
Celelalte servicii, precum site-urile web de online banking si cele de e-commerce sunt folosite destul de putin de romani care din pacate nu dau o foarte mare atentie securitatii. Astfel, din cei 10% care le utilizeaza doar 4% si-au schimbat parola in ultimele 12 luni.
La polul opus, europenii sunt cel mai mult ingrijorati de furtul sau abuzul datelor personale de catre cineva si de securitatea platilor online si prefera sa efectueze tranzactia in persoana.
Ingrijorarea aceasta a dus ca europenii sa isi schimbe modul de a folosi internetul prin instalarea unui program anti-virus, ignorarea mesajelor electronice de la persoane necunoscute, nedivulgarea datelor cu caracter personal pe site-uri web, utilizarea doar a PC-ului personal, utilizarea de parole diferite pentru site-uri diferite.
Totusi, romanii sunt mai putin dispusi sa cumpere bunuri si servicii online si sa efectueze tranzactii bancare cu o diferenta de 10 % fata de ceilalti europeni.