Compania Nielsen a realizat in februarie un studiu de comparare si masurare a vitezei de conexiune la internet in 9 tari din lume, pentru a vedea daca viteza influenteaza timpul mediu petrecut de consumatori pe internet.
Viteza de conexiune a fost impartita in patru categorii: lenta (pana la 512Kb), medie (512Kb – 2 Mb), rapida (2Mb – 8Mb) si super rapida (peste 8Mb). Tarile care au participat la studiu sunt: Elvetia, SUA, Germania, Australia, Anglia, Franta, Spania, Italia si Brazilia.
In toate cele 9 tari, conexiunea rapida este cea mai comuna si doar un mic procentaj foloseste o viteza lenta. In medie, 19% din utilizatorii de internet se conecteaza la viteze super rapide, 47% au o conexiune rapida, 26% din respondenti utilizeaza o viteza medie si doar 8% din internauti folosesc o conexiune lenta.
Brazilia contrazice intr- o anumita masura tendinta intrucat aproape o jumatate din utilizatorii de internet se bucura de o conexiune medie si aproape o treime folosesc viteze lente la internet.
Elvetia este, pe departe, tara cu cea mai rapida viteza de conexiune, 58% din populatie folosind o conexiune mai mare de 2Mb iar 38% din internauti utilizeaza deja o viteza mai mare de 8 Mb. Dupa Elvetia, Anglia si Germania urmeaza la conexiuni super rapide (29% si 27%).
In ceea ce priveste cat de mult influenteaza viteza internetului timpul mediu petrecut de utilizatori pe internet, statisticile arata ca nu exista un singur tipar pentru fiecare tara. In orice caz, cei care utilizeaza viteze lente petrec si cel mai putin timp pe internet. Numai Germania si Franta din cele 9 tari masurate au negat acest trend si in 6 tari consumatorii care au o conexiune la internet rapida petrec cel mai mult timp online.
Elvetia prezinta un model linear – cu cat viteza este mai mare cu atat oamenii petrec mai mult timp pe internet, astfel oamenii cu o viteza rapida stau pe internet de doua ori mai mult decat cei care au o conexiune lenta. Numai Australia, Anglia si Spania prezinta mari diferente intre cei cu conexiune lenta si care petrec mai putin timp pe internet si cei care au o conexiune rapida si folosesc internetul mai des.
as putea spune ca si romania se incadreaza la categoria de viteza rapida