Multe site-uri impart numele, username-urile sau alte informatii personale cu partenerii lor fara a-si informa utilizatorii si in unele cazuri chiar fara sa stie ca fac aceasta!
In timp ce exista o dezbatere daca username-urile reprezinta date personale, apare un consens din ce in ce mai accentuat referitor la faptul ca firmele bazate pe web se pot folosi de username-uri pentru a-si identifica utilizatorii.
„Vasta majoritate de username-uri este unica”, a spus John Mayer, cel care a condus studiul. „Avand in vedere influenta retelelor de socializare, adeseori, din moment ce ai un username pentru o retea sociala, apoi de asemenea, ai numele real al persoanei, probabil si o poza sau chiar mai multe”.
Alte site-uri impart numele de familie, adresele de e-mail si alte informatii cu firmele de publicitate sau alti parteneri, a afirmat Mayer la o conferinta privata in Washington. Acesti identificatori „fac asocieri nu numai cu ceea ce faci in acel moment, dar si cu ceea ce ai facut in trecut, si ce activitate pe web vei avea in viitor” a spus acesta.
In multe cazuri, website-urile mari nu par ca informeaza utilizatorii de datele personale pe care ei le impartasesc, afirma studiul din Stanford. „Dintr-o perspectiva legala, identificarea unui act de divulgare a unui secret este o prabusire” sustine studiul.
Cercetatorii de la Stanford au observat 185 de website-uri si au descoperit ca 61% impart username-uri sau user ID-uri cu parti terte. Informatia a ajuns de cele mai multe ori catre firmele de analiza web comScore sau Google Analytics, firmele de publicitate Quantcast si Google DoubleClick si catre Facebook, constata studiul.
Pe HomeDepot.com, vedem o reclama locala rezultata din primul nume al utilizatorului si adresa de mail trimisa catre 13 companii. Signing pe Weather Underground trimite adresa de mail a utlizatorului catre 22 de companii.
Site-ul photo-sharing Photobucket a trimis username-ul catre alte 31 de companii, a reiesit din studiu. Schimbarea setarilor utilizatorului pe site-ul de video sharing Metacafe trimite primul nume al utilizatorului, ultimul nume, ziua de nastere, adresa de mail, adresa fizica si numerele de telefon catre alte doua companii.
„Publicitatea online, inclunzand reclamele la tinta, este baza economiei internetului si plateste pentru content liber si servicii online”. Website-urile „lucreaza din greu sa intareasca si imbunatateasca reglementarile reclamelor din online”.
„Advertorialele la tinta sunt esentiale pentru audienta generala a website-urilor care nu au interese inerente”.
Daca website-urile impart username-urile sau alte informatii, ar trebui sa fie transparenti cu asta. „Cand un utilizator isi creeaza o relatie cu un website, el trebuie sa stie daca acel site intentioneaza de asemenea sa-i citeasca cookie-urile, incluzand username-ul, cand utilizatorul viziteaza si alte site-uri. Daca o companie citeste cookie-urile fara a dezvalui aceasta complet unde si cum, Comisia Federala a Ministerului Comertului ar trebui sa ia masuri de sanctionare pentru practici comerciale incorecte si inselatoare”.