Un studiu realizat de Universitatea Cambridge arata ca Like-urile de pe Facebook pot fi utilizate pentru a prezice cu usurinta informatii personale despre utilizator fara ca acesta sa le faca publice.
Printre informatiile care pot fi cu usurinta aflate se numara: orientarea sexuala, etnia, viziuni politice si religioase, trasaturi de personalitate, inteligenta, fericirea, utilizarea de substante care creeaza dependenta, separarea parintilor, varsta si sex.
Analiza prezentata se bazeaza pe un set de date de la peste 58.000 de voluntari care si-au oferit Like-urile de pe Facebook pentru a fi studiate. Modelul propus foloseste reducerea dimensionalitatii pentru preprocesarea datelor Like-urilor, care sunt apoi introduse in regresia liniara pentru a prezice profilurile individuale psihodemografice din Like-uri.
O proportie crescuta a activitatilor umane, cum ar fi interactiunile sociale, divertismentul, cumparaturile si culegerea de informatii sunt acum mediate de servicii digitale si dispozitive. Astfel de comportamente mediate digital pot fi cu usurinta inregistrare si analizate, alimentand aparitia stiintelor sociale de calcul si noilor servicii precum motoare de cautare personalizate, sisteme recomandate, marketing online direct la tinta. Cu toate acestea, larga disponibilitate a inregistrarilor comportamentului individual, imprepuna cu dorinta de a cunoaste mai bine clientii si cetatenii, reprezinta provocari serioase legate de dreptul la proprietate asupra datelor personale si a vietii private.
Oamenii pot alege sa nu dezvaluie anumite informatii despre viata lor, cum ar fi orientarea lor sexuala sau varsta, si totusi aceste informatii ar putea fi prezise intr-un sens statistic din alte aspecte ale vietii lor care sunt dezvaluite.